Tabletli eğitimde öncü Türkiye
Dünya Bankası Uzmanı Michael Trucano, Türkiye’nin tablet bilgisayarı eğitime dâhil etmede dünyanın sayılı projelerinden birine sahip olduğunu, FATİH projesiyle orta gelirli ülkeler arasında öne çıktığını bildirdi.
Dünya Bankası’nın Bilgi ve İletişim Teknolojileri ve Eğitim Uzmanı Michael Trucano, tablet ve dizüstü bilgisayarların eğitime dâhil edilmesiyle ilgili dünyadaki büyük 9 projeyi inceledi.
İncelemeye sırasıyla ABD, Uruguay, Tayland, Peru, Kenya, Türkiye, Hindistan, Arjantin ve Portekiz’deki tablet-dizüstü bilgisayarlı eğitim projeleri alındı.
TÜRKİYE GRUP LİDERİ TAYLAND’I GEÇME İDDİASINDA
İncelemeden çıkan sonuçlara göre Tayland başlangıçta, orta gelirli ülkeler arasında “tableti” bilgisayarları eğitimde devreye alma projelerinde liderdi. Ancak Türkiye bu ünvanı Tayland’dan aldı. Raporda ülkeler sırayla incelenirken Tayland ve Türkiye konusunda şöyle denildi: “3. Tayland: Eğitimde birebir bilgisayar kullanmada genellikle dizüstü bilgisayar öne çıkarken Tayland’ın tablet kullanmayı tercih etmesi dikkate değer. Başta kendi türünün eğitimde en büyük tablet kullanımı girişimi olarak ilan edilirken (her ne kadar bu ünvana şu anda başka bir ülke sahip çıksa da, aşağıya bakın) Tayland işin başında, fakat diğer birçok ülkedeki benzer girişimlerde olduğu gibi, proje, eleştiri ve iyimserlikte paratoner işlevi görmüş durumda.
6. Türkiye: Tayland’ın öğrencilerine dizüstü bilgisayardan sonra tablet verme planı, eğitim teknolojileri kullanım hacminde ülkenin öncü potansiyelini belirgin hale getirirken, bu Güney Asya ülkesindeki yeni piyasanın büyüklüğü kıtanın; Türk okullarına on milyondan fazla tablet (ve onbinlerce etkileşimli beyaz tahta, yazıcı ve diğer çevre birimleri) sunacak Türkiye’nin FATİH projesinin yeraldığı diğer ucunda gölgede bırakıldı. Projenin desteklenmesine ve yeni piyasaya girecek ürünlerle ilgili ihale süreci gibi büyük pilot projelerin uygulanmasına da devam ediliyor. Tayland’taki tablet projesi anlayışına zıt olarak, yerel üretimin Türkiye’deki proje içinde çok önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.”
LOS ANGELES’TE 640 BİN IPAD DAĞITILACAK
Çalışmada Kenya’da öğrencilere 6 bin tablet verilmesi düşünülürken örneği ABD’de Los Angeles’te öğrencilere 640 bin “iPad” dağıtılmasının planlandığı örnekleri verildi. DB Uzmanı Trunaco, Dünya Bankası’nın eğitimde yeni teknolojileri desteklediğini belirterek tabletle eğitim projelerinin yararlarının yerine göre değişeceğini, maliyet-fayda analizinin iyi yapılması gerektiğini bildirdi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment