Silikon Vadisi, yapay zekânın peşinde
Silikon Vadisi’nin önemli araştırma merkezlerinden SRI International’ın Yenilik Liderliği Birimi Başkanı Dennis Tsu, Zaman’a konuştu. Akıllı telefon ve tabletlerin sadece sesi tanımasının yetersiz olduğunu belirten Tsu, ‘yapay zekâ’ya sahip bilgisayarlar ve robot arabalar üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
1946 yılında kurulan SRI (Stanford Research Institute) tarihte ilk ‘mouse’ ve HD televizyonun üretildiği bir araştırma merkezi. İnternetin temelleri de Arpanet adıyla burada atılmış. 2 bin bilim insanı, 500 milyon dolarlık araştırma bütçesiyle sürekli yenilik peşinde koşuyor. Yılda ortalama 500 patent başvurusu yaptıklarını ifade eden Tsu “Bu projelerin hepsinin başarılı olmasını beklemiyoruz, ama deniyoruz.” diyor. “Google’ın piyasadan kaldıracağını duyurduğu Glass bir başarısızlık değildi, teknolojik gelişme için böyle denemeler şart. Zaten bilimsel gelişme başarısızlıkla barışık olmayı gerektirir.”
Akıllı cihazlar küçülüp klavyeler yok oldukça bilgisayarların ses ve görüntü ile iş yapacağını söyleyen Tsu’ya göre, yakında buzdolapları karnı acıkan ev sahibi gece vakti yemek almak istediğinde ‘bugün yeterince yürümedin’ diyerek uyarıda bulunacak. SRI’ın üzerinde çalıştığı sistemler arasında robot teknolojilerin geliştirilmesi de var. Evinden çıkamayacak kadar yaşlı biri TV ekranı aracılığıyla marketten vereceği siparişlerin bu robot araba sayesinde kapıya kadar geleceğini söylüyor.
“Benim çocuklarım internetin olmadığı bir dünyayı hatırlamıyor.” diyen Tsu’ya göre dünya önümüzdeki 25 yılda daha da hızlı değişecek “2030’a kadar uzaktan kumanda aleti büyüklüğünde bir kutu bir insan beyninin hesaplama gücüne erişecek, biz uyurken bu cihaz bizim yerimize bazı işlerimizi halledebilecek.”
ABD, yenilikte yavaşlıyor mu?
ABD’nin araştırma ve geliştirmede yavaşladığı fikrine katılmayan Tsu, araştırma ve geliştirme bütçesi en yüksek ülkeleri gösterirken, ABD’nin rakam olarak açık ara önde olduğunu söylüyor. Bütçeden ayrılan oran olarak Ar-Ge’ye en çok yatırımı İsrail yapsa da rakam olarak, ABD ve Çin’in gerisinde. Türkiye ise Tsu’nun gösterdiği ilk 18 ülke listesinde yer almıyor. Tsu’ya göre dünyanın her yanından araştırmacılar için Silikon Vadisi cazibe merkezi olmaya devam edecek “Silikon Vadisi olarak geleceği şimdiden düşünüyoruz. Büyük firmalar yenilik yapmazlarsa ölür. Tıpkı iflas başvurusu yapan Kodak firması gibi.” Türkiye’den TÜBİTAK’la görüştüklerini, çeşitli üniversite, kurum ve firmalarla da işbirlikleri olduğunu söyleyen SRI yetkilisi, isim vermekten ise kaçınıyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment