Sanal gerçeklik teknolojisi dünyayı değiştirecek
Dev şirketler, sanal gerçeklik teknolojisine milyarlarca dolar yatırım yapmaya başladı. Kullanıcıların gözünde yepyeni bir dünya açacak olan bu teknoloji, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olabilir.
Bilgisayarlar ilk çıktığında devasa büyüklükteydiler. Bir odayı kaplayacak kadar. Mikroçiplerin icat edilmesiyle birlikte hızla küçülmeye başladılar; masaüstü ve dizüstüne dönüştüler. Daha sonra cebimize girecek kadar ufaldılar ve onlara akıllı telefon adını verdik. Simdi ise yepyeni bir bilgisayar çağının eşiğindeyiz. Odalara sığmayan bilgisayarlardan çok daha güçlülerini, ufacık bir aksesuar olarak üzerimizde taşımak mümkün. Akıllı saatler bu yeni dönemin en popüler ürünlerinden birisi. Bir diğeri ise sanal gerçeklik gözlükleri olacak.
Bir kar gözlüğü gibi kafaya takılabilen ekran sistemi olarak da tanımlanan sanal gerçeklik gözlükleri, kullanıcının gözleri önünde geniş bir görüntü alanı oluşturuyor. Sanki dev bir sinema perdesinin önündeymişsiniz gibi hissediyorsunuz. Bazı sanal gözlükler ise gerçekliğe farklı bir boyut katıp, fiziki mekânın üzerine sanal görüntüler yerleştiriyor. Böylece odanızdaki koltuk takımı bir oyun alanına, salonunuz ise Mars gezegeninin araştırma sahasına dönüşebiliyor. Bu teknolojinin eğlence sektörüne ve bilim çalışmalarına neler katabileceğini hayal etmek gerçekten çok zor. Bilimkurguyla gerçeğin, gerçekle sanalın iç içe geçtiği bu ilginç teknoloji oldukça hızlı gelişiyor. ABD Ulusal Girişim Sermayesi Derneği’nin verilerine göre 2013 ve 2014 yıllarında sanal gerçeklik gözlüğü sektörüne yapılan yatırım 1 milyar doları geçti. Google, Microsoft, Samsung, Sony, Apple, Facebook gibi dev şirketlerin yanında sayısız şirket bu teknolojiyi ileriye taşıyacak projeler geliştirmekle meşgul. Las Vegas’ta düzenlenen CES 2015 tüketici elektroniği fuarının en gözde ürünlerinin başında da sanal gerçeklik gözlüğü geliyordu.
Oculus Rift: Sanal gerçeklik gözlüğü teknolojisinin en popüler markası. En son versiyonu gözlerin önünü tamamen kaplayan iki adet 5.7 inç genişliğinde OLED ekrandan oluşuyor. Ekran çözünürlüğü 1920 x 1080. Yaklaşık 370 gram ağırlığında. 2012 yılında küçük bir internet (Kickstarter) projesi olarak başladı. 2014 yılında Facebook tarafından tam 2 milyar dolara satın alındı. Oculus Rift henüz geliştirme aşamasında olmasına rağmen hem tasarımı hem de teknolojisiyle onlarca sanal gerçeklik gözlüğünü etkilemiş durumda. ABD satış fiyatı 350 dolar.
Samsung Gear VR: Samsung’un Oculus desteğiyle geliştirdiği sanal gerçeklik gözlüğü. 175 inçlik televizyon ekranına denk görüntü deneyimi sunuyor. Fakat sadece Galaxy Note 4 ile kullanılabiliyor. 360 derece panoramik görüntü sağlayan cihaz, kablosuz bağlantı özelliğine sahip.
Sony Morpheus: Sony’nin özellikle oyun konsolu PlayStation 4’ü dikkate alarak ortaya çıkardığı bir ürün. Şimdiden bazı PS4 oyunlarıyla uyumlu. Henüz geliştirme aşamasındaki cihaz 1080p ekran ve 90 derece görüş alanı sunuyor. Ticari olarak satışa çıkacağı zaman teknik kapasitesinin daha da yüksek olacağı tahmin ediliyor.
Microsoft HoloLens: Microsoft’un Windows 10 tanıtımında duyurusunu yaptığı HoloLens kullanıcının gözünü saran transparan bir kaskı andırıyor. Oculus Rift, Samsung Gear VR veya Sony Morpheus gibi ürünlerden farklı olarak kullanıcının görüşünü kapatmıyor. Tam aksine HoloLens, mekândaki objelerin üzerine sanal görüntü ekleme özelliğine sahip. Çizimini yaptığınız mimari projenin hologramını masaüstünde canlı olarak görebiliyorsunuz. HoloLens göz bebeği hareketlerini, ses komutlarını ve kullanıcının el hareketlerini algılayabiliyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment