Kumandalı hava araçları hızla yaygınlaşıyor
Uzaktan kumandayla kontrol edilen insansız hava aracı drone’lar, bugüne kadar genellikle askerî amaçlar için kullanıldı. Fakat son yıllarda üretilen daha küçük, hafif ve ucuz cihazlar sayesinde bu teknoloji artık sivillerin emrinde.
-Robot teknolojisinin gelişmesiyle birlikte giderek yaygınlaşan drone’lar minik bir helikoptere benzetilebilir. Dört pervaneli quadcopter veya sekiz pervaneli octocopter gibi farklı çeşitleri var. Akıllı telefona yüklenen bir uygulama ile kolayca kontrol edilebilen bu cihazlar modelin özelliğine göre yerden 500 metre yüksekliğe kadar çıkabiliyor ve 25 dakikaya kadar havada kalabiliyor. Fiyatı yüz dolardan birkaç bin dolara kadar çeşitlilik gösteren bu araçların bugün ve gelecekteki kullanım alanları arasında ise şunlar var:
Havadan fotoğraf ve video çekimi: Sanatçılar, emlakçılar, fotoğrafçılar ve tanıtım işleri ile uğraşanlar, yüksek çözünürlüklü görüntü çekme özelliğine sahip olan bu cihazları etkin biçimde kullanıyor. Bu sayede şehirleri ve büyük mekanları çok farklı açılardan görmek mümkün.
Doğal yaşamı gözlemleme: Conservation Drones adlı uluslararası bir kuruluş tropikal ormanları, deniz kıyılarını ve tarım alanlarını gözlemek için drone’ları kullanıyor. World Widelife Fund adlı kuruluş ise insan girmeyen alanlarda yaşayan hayvanları gözlemlemek için bu teknolojiyi kullanıyor.
Tarım ve hayvancılık: Büyük alanlarda yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin takibi için insansız hava araçları kullanılabiliyor. Bu sayede mahsul kontrolü ve kuraklık tespiti gibi işlemleri daha kolay ve etkin biçimde yapmak mümkün.
Kurtarma çalışmaları ve orman yangınları: Drone’lar büyük orman yangınlarının durumunu tespit etmek için kullanılabiliyor. Bir bölgeye yaya olarak girmenin mümkün olmadığı durumlarda havadan bilgi sağlayabiliyor veya kaybolan insanların izlerini sürebiliyorlar. Aktif yanardağ gibi tehlikeli alanların çekimi etkili biçimde yapılabiliyor.
Sipariş teslimatı: İnsansız hava araçlarının en ilginç kullanım alanlarından birisi ise pizza, kitap veya ilaç gibi çok ağır olmayan ürünlerin teslimatı. Domino’s Pizza bu alanda çalışmalar yapmaya başladı. Online perakende devi Amazon 30 dakikalık uçuş mesafesindeki bölgelere maksimum 2,3 kg ağırlığındaki siparişleri teslim edecek olan Prime Air adlı bir servis üzerinde çalışıyor. Rusya, Avustralya ve Hindistan’daki bazı restoran ve kitapçılar da benzer teknolojilerin denemesini yapıyor.
Araba teknolojisi: Renault’un Kwid markalı konsept aracına bir de drone eşlik ediyor. Bu drone yol durumunu sürücüye bildirmek veya park alanı tespit etmek için kullanılmak için tasarlanmış. 2014 Delhi araba şovunda gösterime çıkan Kwid’in trafiğe çıkış tarihi henüz belirsiz.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment