İletişim Komisyonu’ndan interneti kamu hizmetine çevirme planı
Amerikan Federal İletişim Komisyonu (FCC), kablolu ve kablosuz internette ‘ağ tarafsızlığı’nı sağlayacak planı kamuoyuyla paylaştı.
FCC Başkanı Tom Wheeler, Wired dergisinin internet sayfasında 4 Şubat günü yayınlanan makalesinde, iletişim kanununun 2. maddesine dayanarak kablolu ve kablosuz internette düzenlemeler yapılarak ağ tarafsızlığı meselesinde nihai karara varmak üzere hazırlanan planı açıkladı. “Meslektaşlarıma, ‘açık internet’ ilkesini koruma adına bugüne kadar FCC tarafından teklif edilen en sağlam tasarıyı sunuyorum. Bu gayet açık seçik ve uygulanabilir düzenleme, paralı önceliklendirmeleri ve yasal olan içeriğe erişimi engelleme ve kısıtlamayı ortadan kaldıracak. İlk defa bir düzenlemedeki kuralların bütünüyle geçerli kılınmasını teklif ediyorum.” şeklinde okuyuculara seslenen Wheeler, tasarının, internet kullanıcılarının istedikleri yere, istedikleri zaman erişebilmelerini, yeni şeyler üretenlerin de yeni ürünleri kimsenin iznini almaya ihtiyaç duymaksızın tanıtabilmelerini sağlayacağını ifade etti.
Ağ tarafsızlığı, internet üzerindeki hiçbir verinin, kullanıcının, içeriğin, sitenin, uygulamanın, platformun özel olarak bir kanun veya kuralla kontrol edilmemesi ilkesine dayanıyor.
Hafta başı itibariyle beş komisyon üyesine ve diğer ilgili kişilere gönderilmesi beklenen tasarı, FCC tarafından 26 Şubat’ta oylamaya sunulacak.
Amerika’daki internet servisi büyük ölçüde ülkenin önde gelen kablolu yayın ve telefon şirketleri tarafından sağlanıyor. 2. madde kapsamında böyle bir düzenlemeye gidilmesi, bu şirketlerin beklentileriyle örtüşmüyor. Yazısında buna da değinen Wheeler, söz konusu şirketlerin, ticari çıkarları gereği ağ bağlantısı hizmetlerini kontrollü bir şekilde vermek istemelerinin anlaşılabilir olduğunu, ancak yine de bu şirketlerin uygulamalarının internet kullanıcıları açısından her zaman ideal uygulamalar olamayabileceğini belirtiyor. Amerikan Kongre’sinin FCC’ye, teknolojideki ve piyasadaki gelişmelere paralel olarak, kendi kural ve düzenlemelerinde tüketici lehine değişiklikler yapma yetkisi verdiğini hatırlatan Wheeler, FCC’nin bu yetkiyi şimdiye kadar hep kamu yararına kullandığını da ifade ediyor.
Kablolu yayın operatörleri adına konuşan Ulusal Kablolu Yayın ve Telekomünikasyon derneği, tasarıya eleştiriler yöneltti. Dernek yetkilileri bu tür bir yaklaşımın, internetin bugünkü kadar gelişmesine katkı sağlayan özgürlük anlayışıyla çeliştiğini belirtiyor. Yetkililer konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, “Bazıları, büyük başarı elde edilen bu yolda yürümeye devam etmek yerine, radikal değişiklikleri tercih ederek, hükümeti, internetle alakalı birtakım düzenlemeler yapmaya zorlamak ve sanki internet bir kamu hizmetiymiş gibi onun hükümet tarafından yönetilmesini sağlamak adına faaliyetlerde bulunuyor. Günümüzün ve geleceğimizin en yeni ve en önemli teknolojilerini, 1930’larda yazılmış kanunlarla düzenlemeye kalkıyorlar. Bunlar hükümete yeni kanunlar çıkarma ve vatandaştan yeni ücretler koparma yetkisi vermenin yanı sıra, inovasyonu da izine tabi hale getirme çabası içindeler. İlerleyici Politika Enstitüsü’ne göre, 2. madde sebebiyle tüketicinin cebinden 11 milyar dolar gibi dudak uçuklatan miktarda ücretler çıkacak.” dedi.
İnternet servis sağlayıcılarının sadece birer aracı olmaları gerektiğini, kimin interneti ne kadar ve nasıl kullanacağına karar verme haklarının bulunmadığını savunan başta Başkan Obama olmak üzere pek çok kişinin bu kararı desteklemesi kuvvetle muhtemel. Bu bağlamda, beş kişilik komisyondaki üç demokrat üyenin lehte, iki cumhuriyetçi üyeninse aleyhte oy kullanması bekleniyor. Obama, Kasım ayında FCC’nin meseleyi gündeme alması gerektiğini belirten açıklamalarda bulunmuştu.
İnternetle ilgili düzenlemelere ilişkin nispeten daha hafif olan bir önceki tasarı, Verizon şirketinin dava açması üzerine Amerikan temyiz mahkemesi tarafından yürürlükten kaldırılmıştı. Bu tasarının da benzer bir süreçten geçme ihtimali yüksek.
Tasarının kamu yararına olduğunu vurgulayan Wheeler yazısını, “İnternet, hızlı, adil, ve herkese açık olmalı. Benim ülke çapında gerek tüketiciden, gerekse üreticiden aldığım mesaj bu… Komisyona sunduğum tasarı, internetin bugün ve gelecekte, tüm Amerikalılar için açık kalmasını sağlayacak.” ifadeleriyle noktalıyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment