‘Gelişmiş Sensör Teknolojisiyle Evler Artık Daha Akıllı’
Akıllı telefon, akıllı saat, akıllı araba derken sıra geldi akıllı evlere. Özel sensörlerle birbirine bağlanmış elektronik eşyalı bu evler, dijital bir monitör veya telefon üzerinden kolayca kontrol edilebiliyor.
Sabah aceleyle evden çıktınız ve pencereniz açık kaldı. Gün içinde yağmur yağacak ama geri dönmeye vaktiniz yok, üzülmeyin! Akıllı telefonunuzdan vereceğiniz bir komutla evinizin pencerelerini kapatabilir ve hatta evinizi istediğiniz sıcaklık derecesinde tutabilirsiniz. Üstelik yapabilecekleriniz bununla da sınırlı değil, yeni gelişen teknolojiler sayesinde çok daha fazlası da mümkün.
Geçtiğimiz yıl Panasonic tarafından satın alınan Türk teknoloji şirketi Viko, geliştirdiği Thea IQ markasıyla akıllı bina otomasyonu üzerinde uzmanlaşma kararı almış. Viko CEO’su Nusret Kayhan Apaydın bu alanda onlarca proje gerçekleştirdiklerini ifade ediyor.
“Bugüne kadar villalardan tutun, otellere kadar çok farklı bina otomasyon çalışmalarımız oldu. Yeni akıllı sistemler sayesinde evinizdeki özel bir ekrana dokunarak, önceden belirlediğiniz senaryoyu uygulamanız mümkün. Evden çıkmadan önce tek bir dokunuşla elektronik her şeyi kapatabilir veya tatile çıktığınızda günün belirli saatlerinde ışıkları açıp kapatarak, sanki içeride birisi varmış algısı oluşturabilirsiniz. Bu sistemi biz de Viko ofislerinde uyguluyoruz. Bir sunum yapmadan önce ofisin ışıkları otomatik olarak ayarlanabiliyor.”
Akıllı ev sistemini kullanabilmek için önceden özel bir kablolama yapılması şart. Bu işlemin başlangıç maliyeti bugün için 3 bin Euro civarında. Arzu edilen ekstra özelliklere göre bu maliyet daha da fazla artabilir. Akıllı ev sistemine bağlanacak cihazların ise KNX adı verilen özel bir standartta olması şart.
KNX nedir?
Ev ve bina otomasyonunda dünya çapında kabul edilmiş olan protokolün adı KNX. Bu protokol sayesinde enerji yönetimi, aydınlatma, klima, perde, panjur, sulama, televizyon, fırın, çamaşır makinesi, duman dedektörü gibi farklı cihazlar birbirine bağlanıp, tek bir panelden kontrol edilebiliyor. Yakın gelecekte akıllı ev sistemi kullanmak isteyenler, satın alacağı ürünlerde KNX protokolü olup olmadığına dikkat etmeliler.
Küçük bir atölyeden, binlerce metrekarelik fabrikaya
Anahtar prizi üretiminde Türkiye’de ve dünyada çok önemli bir yere sahip olan Viko, 1980’li yılların başında birkaç kişinin çalıştığı küçük bir atölye olarak kurulmuş. Bugün ise 750 kişinin çalıştığı 56 bin metrekarelik son teknoloji ürünü dev bir tesise dönüşmüş durumda. Bu başarılar üzerine şirketin yüzde 90 hissesi Japon teknoloji devi Panasonic tarafından geçtiğimiz sene satın alındı. Panasonic’in 100. yılı olan 2018 için büyük hedefleri olduğunu ifade eden Apaydın, Anadolu Mirası adlı özel bir anahtar priz koleksiyonunun da müjdesini verdi. Osmanlı el sanatına uygun olarak işlenecek olan bu prizler, tamamen kişiye özel ve elde üretilecek. Anahtar prizlerini bir sanat eserine dönüştüren bu seri, 2015’in başında resmi olarak tanıtılacak.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment