Facebook’tan ‘safety check’ eleştirilerine cevap

Facebook’tan ‘safety check’ eleştirilerine cevap

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu olan Facebook, Paris saldırılarının ardından ‘safety check’ uygulamasını açarak çoğu kişi tarafından taktir topladı ancak bu durum eleştirileri de beraberinde getirdi.

Facebook’un safety check uygulaması şu ana kadar doğal afetler olduğu zaman aktive ediyordu. Facebook bu uygulamayı Afganistan, Şili, Nepal depremlerinde, Güney Pasifik’te tayfun olduğunda devreye soktu.

Safety check uygulaması kadar doğal afet yaşanan bölgelerde bulunan kişilerin iyi olduklarını listelerindeki herkese bildirmesini sağlıyor. Böylece bir noktadan kullanıcı yaşadığı bölgedeki durum normale dönene kadar tanıdıklarının merakını gidermiş oluyor.

Facebook Paris olaylarının hemen ardında safety check uygulamasını açması takdir görse de Paris’ten bir gün önce Beyrut’ta gerçekleşen saldırılar olduğunda neden bu uygulamanın açılmadığı eleştirilere neden oldu. Aynı şekilde Ankara’da yaşanan patlama sonrası da safety check uygulaması açılmamıştı.

Yapılan açıklamalarda olay yerinde çok sayıda Facebook aktivasyonu olduğu için Safety Check özelliğinin açıldığı vurgulandı. Tepkilerin ve eleştirilerin devam etmesi üzerine Facebook CEO’su Mark Zuckerberg kendisi sayfası üzerinden bir açıklama yaptı.

Zuckerberg açıklamasında, “Bizim için Dünya’nın her yerindeki insanlar önemli. Paris saldırısının ardından doğal afetler dışında böyle trajik olaylar için de safety check uygulaması kullanılacak diye karar aldık” dedi.

Facebook’un Başkan Yardımcısı Alex Shultz da konuyla ilgili olarak Cuma günü Fransa’daki çalışanlarıyla konuştuklarını ve olay anında bu uygulamanın açılmasının insanların yararına olacağına karar verdiklerini belirtti. Shultz, “Paris’te safety check uygulamasını ilk defa doğal afet dışında bir olayda devreye soktuk. Bundan sonra da bu şekil kompleks ve hassas durumlarda uygulamayı devreye sokmaya karar verdik” dedi.

Shultz açıklamasında ayrıca safety check uygulamasının ilk olarak Tokyo depremi, tsunami ve ardından gelen nükleer felaket anında akıllarına geldiğini belirtip, zaman içinde uygulamanın bu günkü halini aldığını ancak hala yenilikler eklenmeye devam ettiğini vurguladı.

Facebook’tan yapılan açıklamada uygulamanın savaş ve salgın hastalık gibi durumlarda aktif olmayacağı ifade edildi. Bunun sebebi ise savaş ve hastalığın tam olarak ne zaman başlayıp bittiğinin bilinmemesi.

Facebook günde 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.