Çin’de 40 bin yıllık modern insan kemiği bulundu
Araştırmacılar, Çin’e yerleşen ilk modern insanların bazıları ile bölgede günümüzde yaşayanlar arasındaki bağın izini buldu.
BBC’nin haberine göre, bulgu, Pekin yakınında bir mağarada bulunan 40 bin yıllık bacak kemiğinin DNA’sından çıkartıldı.
PNAS dergisinde yayımlanan sonuçlar, bacak kemiğinin ait olduğu insanın, günümüz Asyalılarının ve Amerikan yerlilerinin atalarıyla akraba olduğunu gösteriyor.
Fosil kalıntılarına göre, büyük ölçüde günümüz insanlarına benzeyen insanlar, Avrasya’da 40 ve 50 bin yıl önceki dönem arasında görülmeye başladı.
Öte yandan, bu ilk modern insanlarla günümüz toplulukları arasındaki genetik ilişkiler konusunda birçok soru işareti mevcut. Örneğin, bazı kanıtlar, son Buz Devri’nin ardından Avrupa’ya geniş kapsamlı göç olduğunu ima ediyor.
Yine Çin’deki Red Dear Mağarası’nda ve Nijerya’da Iwo Eleru’da bulunan fosil kalıntıları, Son Buzul Çağı insanları arasında şimdiye dek değer verilmeyen çeşitliliğe işaret ediyor.
Araştırma ekibi, Tianyun Mağarası’nda 2003’te bulunan bacak kemiğinden genetik materyali yeni bir teknikle çıkarmayı başardı. Bu çerçevede ekip, hücrelerin çekirdeklerinde bulunan DNA türünü ve hücrenin ”dinamoları” olan mitokondriden genetik materyali ayıklayarak çıkardı.
Kişinin DNA analizi, günümüz Asyalıları ve yerli Amerikalıların atalarıyla akraba olduğunu gösterirken, araştırmacılardan, Leipzig’deki Max Planck Evrim Antropolojisi Enstitüsü’den Svante Pääbo, Avrasya genelinde ilk modern insanlar hakkında daha fazla araştırmanın, modern insanların Avrupa ve Asya’ya nasıl ve ne zaman yayıldıkları konusundaki malumatlarını daha da geliştireceğini söyledi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment