Related Articles
Bilim Kurgu artık bir erkekler kulubü değil
Bilimkurgu artık bir erkekler kulübü değil ve giderek farklılaşan bir izleyici kitlesi için kaçmaktan çok uzak, mevcut krizlerimizden ortaya çıkan – hatta umut verici – bir yol haritası olduğu belirtildi.
Teksas’taki Stephen F. Austin Eyalet Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazarlık dersleri veren Eric Hoagland, “Bence bu hikayeler daha fazla görünürlük kazanıyor” diyor. “İzleyicilerin neyi okumak istedikleri ve neyi desteklemek istedikleri konusunda gerçekten net bir değişim görüyoruz.”
Hoagland, büyük bir bilim kurgu hayranıdır, ancak büyük ölçüde batı kültürüne odaklanan gerçeklerden kaçan çocuk edebiyatı olarak kötü bir şöhrete sahip olduğunu iddia eder. Bu artık doğru değil, diyor.
Vandana Singh’in Ana Okyanus’unu not etti. Deniz seviyeleri, kahramanın kabile topluluğu da dahil olmak üzere milyonları yerinden ederek yükseliyor. Kahraman, gezegende kalan ve bir fiber optik ağ tarafından tuzağa düşürülen mavi balinalardan biriyle bir dostluk geliştirir.
“Bu ağdan kurtulmaya yardım ediyor ve balinanın hayatını kurtarıyor. Ama daha da önemlisi, balina dilini konuşmayı öğreniyor.”
Hoagland, yeni bir yazar grubunun bilim kurguyu “temelde güzel ve önemli şekillerde” yeniden biçimlendirdiğini, iklim değişikliği, sistemik ırkçılık, göç ve büyük güç çatışması gibi zamanımızın en çetin zorluklarından bazılarıyla ilgilenerek türün ilerlemesine yardımcı olduğunu söylüyor. .
‘Umuda dayalı’ bir gelecek hayal etmek
Libya Brenda, bu değişim isimlerinden biridir. Kurgu dışı olduğu kadar spekülatif kurgu da yazıyor ve Hugo Ödülü’ne aday gösterilen ilk Meksikalı kadındı. Editörlüğünü yaptığı bir antoloji, Soyu Tükenmediğimiz Bir Zaman Çizelgesi de indirmesi ve oynaması ücretsiz bir video oyunudur.
Center’da İklim Hayal Gücü Üyesi olan Brenda, “Yani, Meksika’da… distopik geleceklerden biraz bıktık ve erkek, süper dikey, süper erkeksi, süper ticari bilim kurgudan bıktık” diyor. Arizona Eyalet Üniversitesi’nde (ASU) Bilim ve Hayal Gücü. “Yani, umuda dayalı bir gelecek hayal etmeye çalışıyoruz. İmkansız bir dünya hayal etmiyoruz. Değişimin ürünü olan bir dünya hayal ediyoruz.”
Ethnic Media Servisi tarafından organize edilen bilgilendirme toplantısında konuşan Brenda, Orta Meksika’da patlayan bir yanardağ hakkında beş Meksikalı yazarın ortak çalışması olan son projesini bilim kurguya benzeyen bir “deney” olarak tanımladı.
“Böyle bir şeyden sonra nasıl yaşayacağımızı hayal ediyoruz. Bu Meksika’da bir olasılık. Bu yüzden bilim insanları ile yazılar yazdık ve istişarelerde bulunduk ve aramızdan biri sanatçı ve bazı çizimler yapıyor ve bu kolektif bir çaba” dedi.
Hikayenin bağlamı Meksika’ya özgüdür, ancak kesinlikle avangart bir duyarlılığa sahiptir.
Bilim kurgu türünü ‘punklaştırmak’
Ödüllü Amerikalı yazar Ken Liu’nun çalışmalarının çoğu, Liu’nun geniş anlamda “insan zanaatı” olarak tanımladığı teknolojiye ve geleceği düşünme ve inşa etme şeklimizi nasıl değiştirebileceğine odaklanıyor.
“Dünyanın her yerinden farklı kültürlerden pek çok insanla konuşuyorum. Ve duyduğum yaygın bir nakarat, modernitede kendini tamamen evinde hissetmeme duygusu,” diyor Liu.
Bilimkurgu ve fantazi öğelerini Doğu Asya antik çağıyla harmanlayan “silkpunk”ı icat etmesiyle tanınan Liu, bu türün onun bir teknoloji uzmanı ve bir düşünür olarak geleneksel Doğu Asya teknolojilerini yeniden tasavvur etme ve “punklaştırma” girişimi olduğunu söylüyor. Bunlar, tipik olarak en son teknoloji çılgınlığıyla ilişkilendirilmeyen felsefe, mühendislik veya siyaset teorisi gibi şeyleri içerir.
Büyüyen tekno şamanizm hareketine işaret eden Liu, “Yerli veya sözde Batılı olmayan felsefeden bahsettiğimizde, onlardan sanki modernite ile ilgili değillermiş gibi bahsediyoruz, bunlar sadece geçmişte alternatif yollarmış” diye açıklıyor. geleneksel yerli yöntemleri, yalnızca “korunması gereken bir şey” olarak değil, modernitenin temel bir parçası olarak yeniden yorumlama ve yeniden bütünleştirme çabası olarak.
Isis Asare gençken bir kitap kulübü kurdu ve okuma hevesini arkadaşlarıyla paylaştı. Bugün çevrimiçi bir kitapçı olan Sistah Scifi’yi işletiyor. Asare, bunun “Siyah kadınlar tarafından yazılan edebiyatı canlandırmak için Afro-fütürist büyüler yapan her şeyin bir kazanı” olduğunu söylüyor.
Teknolojiyi ve geleceği bir Siyah diaspora bakış açısıyla hayal etmeyi sevdiğini söyleyen Asare, şu anda ortaya çıkan çalışma türlerinin bir örneği olarak Afrofuturism: A History of Black Futures kitabına işaret etti. Kitap, Washington DC’deki Ulusal Afro-Amerikan Tarihi ve Kültürü Müzesi’nde edebiyat, müzik, sinema ve televizyonda Afrofütürizmi araştıran bir yıllık sergiye eşlik ediyor.
Asare, “Siyahi edebiyatına bakıldığında, tarihsel olarak, kentsel kurguda çok fazla konsantrasyon var, ünlülerin biyografilerinde çok fazla konsantrasyon var, ancak siyahi spekülatif kurguya çok fazla odaklanma yoktu” diyor.
Yazarlar Toni Morrison ve Alice Walker’ı spekülatif kurgunun ilk öncüleri olarak tanımladı ve çalışmalarından Bla gibi filmlere doğrudan bir çizgi çekti.
Asare’nin söylediği ckula (1972) ve daha yakın zamanda Kara Panter (2018) Afrofuturizm’e yeniden ilgi uyandırdı.
Küresel zorluklar, yerel ayarlar
Dünyanın diğer ucundaki Hindistan’da Samit Basu, 2030’da geçen The City Inside adlı distopya karşıtı bir roman hayal etti. Geçen yıl yayınlanan roman, bir sosyal medya etkileyicisi olarak işi sürünen otoriterlik, iklim değişikliği ve sosyal bozulma gibi tecavüz eden sorunlarla kesintiye uğrayan bir kadın kahramanın gözünden yakın gelecekteki bir Delhi’ye bir mercek sunuyor.
Kendisine vereceğini umduğu yaratıcı özgürlük için bilim kurguya yöneldiğini söyleyen Basu, ABD’deki yayıncılık kültürünü “çoğunlukla kısıtlamalardan biri” olarak tanımlıyor ve bunu “vize formu doldurmaya” benzetiyor. Hayal gücüm veya gerçeklik algım, varlığından haberdar olmadığım ve gerekli olmadığım kutulara dönüştürülmek zorunda.”
Yine de, kitabın Hindistan başkentindeki ortamının Amerikalı okuyucular için bir sorun olmamasına şaşırdığını söylüyor.
Basu, “Tüm dünyada, esasen aynı sorunlarla uğraşıyoruz” dedi. “Ancak bu sorunların belirli yerel ortamları, insanların bunları deneyimlediği yerel kültürlere bağlıdır.”