2012 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülenler çalışmalarıyla ilaç sanayinde çığır açtı
Hücre duvarındaki G-proteini-kenetli reseptörlerle ilgili yaptıkları çalışmaları dolayısıyla 2012 Nobel Kimya Ödülü’nü layık görülen Amerikalı bilim adamları Robert Lefkowitz ile Brian Kobilka’nın çalışmalarının ilaç sanayinde çığır açtığı açıklandı.
İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nden yapılan açıklamada, yıllardır hücrelerin çevrelerini nasıl algıladıklarının sır olduğu belirtildi.
Nobel komitesinden Sven Lindin, “Robert ve Brian’ın çalışmaları sayesinde reseptörlerin neye benzediğini artık biliyoruz. G-proteini-kenetli reseptörler hücrelerimiz arasındaki iletişim için kilit rol oynuyor” dedi. Lindin, eczacılıkla ilgili ürünlerin yaklaşık yarısının bu reseptörlerle bağlantılı olduğunu, reseptörlerin neye benzediğinin ve nasıl faaliyet gösterdiklerinin bilinmesinin yan etkisi daha az olan, daha iyi ilaçların üretilmesine ışık tutacağını vurguladı.
ABD’deki Howard Hughes Tıp Enstitüsü ve Duke Üniversitesi’nde tıp ve biyokimya dersi veren Lefkowitz (69), ödülü aldığının açıklanmasından sonra, “Telefon çaldığında uyuyordum. Şoke oldum. Sürprizdi” dedi.
Lefkowitz ile birlikte çalışan, Stanford Üniversitesi’nde tıp ile moleküler ve hücresel fizyoloji dersi veren Kobilka (57) da İsveç haber ajansı TT’ye yaptığı açıklamada, “Çalışmamın bu kadar dikkat çekmesine alışık değilim. Hala şaşkınım. Yavaş yavaş ödül aldığıma alışıyorum” ifadesini kullandı.
İki bilim adamı, “önemli sinyalleri dışarıdan hücre içine ileten, hücre duvarındaki G-proteini-kenetli reseptörlerle” ilgili yaptıkları çalışmayla ödüle layık görüldü.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment