WSJ- “Türkiye: ‘Suriye hava sahasını kapatmak tek seçenek değil’ ”
Türkiye, Esad rejimi tarafından Suriye topraklarında gerçekleştirilen hava saldırılarını durdurmak için Suriye’ye uçuşa yasak bölge oluştumak fikrinin uzun zamandır güçlü bir savunucusu olsa da bu seçeneğin olası görünmediğini fark ediyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya ve Çin’in karşı çıkması, Avrupa ve Amerika’nın tutumu dolayısıyla, hava sahasını kapatma fikri uzun zamandır gerçekleştirilemiyor.
Türkiye, sınırlarını savunmak için Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütünden (Nato) Patriot füzelerini aldı. Ankaranın bu füzeleri fiili bir uçuşa yasak bölge oluşturmak için kullanabileceğine dair bazı spekülasyonlar var.
Sayın Davutoğluyla aynı basın toplantısında konuşan Birleşmiş Milletlerin insani yardımlardan sorumlu genel sekreter yardımcısı Valerie Amos da, insani yardım kuruluşlarının Suriye icindeki noktalara erişiminin, BM raporlarına göre, şimdiye kadar 60 000 civarında ölüm ve 2 milyon Suriyeli’nin ülke içinde göç etmeye mecbur kalmasına sebep olan savaşın etkilerinin azaltılması için çok önemli olduğunu vurguladı.
Bayan Amos aynı zamanda Esad yönetiminin çok sınırlı miktarda insani yardımı kabul ettiğini ancak,’daha çok insana, daha çok yardım kuruluşuna ve yardımların daha hızlı ulaştırılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Fakat bayan Amos İngiltere ve Fransa hükümetleri gibi, rejim karşıtlarının silah almalarına izin vermek için Suriye’ye silah ambargosunun kısmen kaldırılmasını destekleyenlere şu uyarıyı yaptı:
“Suriye’nin daha fazla silaha ihtiyacı olduğunu sanmıyorum. Benim kanaatime göre hepimiz bu çatışmanın sona erdirilmesi ve politik düzlemde devam eden görüşmelerin bir neticeye ulaşmasına fırsat verilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz.”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Davos`ta yaptığı basın toplantısında; uçuşa yasak bölgenin sonuçlarının askeri “sorunlar” teşkil edebileceğini belirtti. Davutoğlu “çözümün; uluslararası toplumun, Esad rejimine siyasi baskı yaparak Beşar Esad`ı Halep gibi bölgelere uyguladığı havadan bombardımandan vazgeçirmek olması gerektigini” söyledi. “ çözüm için yöntemler tartışılabilir; bu uçuşa yasak bölge olabileceği gibi Birleşmiş Milletler’in Beşar Esad’in sivillere karşı tutumunun savaş suçu olduğunu ilan etmesi ve konunun uluslararası adalete taşınması da olabilir. Bunlar tartışılabilir. Önemli olan Suriye halkının korunması olmalıdır.”
Davutoğlu aynı zamanda uluslararası baskının; savaşın en şiddetli halinin yaşandığı Suriye’nin merkezine insani yardımın girişinin sağlanması konusunda uyardı. Dışişleri Bakanı şimdiye kadar ,Suriye`deki şiddetten kaçan 160,000 kişiden fazla sığınmacıyı kabul eden Türkiye`nin, sınırlarının Suriyeli mültecilere hiçbir zaman kapatılmayacağına dair de söz verdi.
Haberin orjinali için:
http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323539804578259462086004542.html?KEYWORDS=turkey+turkish
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment