WP – “Ara Güler’in yeni sergisi”
Arşivinde 800 binden fazla fotoğrafa sahip olan İstanbul doğumlu Güler, mesleğine 1950’lerde Hayat adlı Türk dergisinde fotoğraf muhabiri olarak başladı. Güler, dünyayı dolaşmış ve Salvador Dali’den Alfred Hitchcock’a kadar ünlü ve zengin birçok kişinin fotoğraflarını çekmiş olmasına rağmen en çok kendi ülkesinde çektiği eserlerle gurur duyuyor.
İki minare çarpıcı bulutlarla kaplı bir gökyüzünü deliyor. Bunların altında Selçuklu tarzında detaylı taş işçiliğiyle kaplı bir kapı, hat sanatı ve arabesk desenlerle oyulmuş sivri bir kemer bulunuyor. Selçuklular bugünkü Türkiye’nin büyük bir bölümüne 12. ve 13. yüzyıllarda hükmeden bir hanedanlıktı. Fotoğraf, kemerin içindeki ahşap bir kapıdan ve önünden yalınayak geçen küçük bir çocuktan oluşuyor.
Bu, çoğu insanın karşılaşamayacağı bir Türkiye. 1271 yılında inşa edilen ve İslam din okulu olan Gök Medrese, ülkenin İç Anadolu bölgesindeki Sivas ilinde bulunuyor. Bir süre Selçuklu başkenti olmasına rağmen bugün Sivas, birçok yabancı turistin hatta çoğu Türk’ün ilgisini çekmek için yolun çok dışında bulunan bir taşra şehridir.
1960’ların ortalarında çekilen bu ve bunun gibi Türkiye’nin bilinmeyen karelerinden oluşan diğer 20 siyah-beyaz fotoğraf, M. Sackler Galerisi’nde “Ara Güler’in Anadolusu” adlı sergide sunuluyor.
85 yaşındaki Güler, 1950’lerde ve 60’larda çektiği şehrin en ikonik sokak fotoğrafları sayesinde “İstanbul’un Gözü” ünvanını kazanmış.
Arşivinde 800 binden fazla fotoğrafa sahip olan İstanbul doğumlu Güler, mesleğine 1950’lerde Hayat adlı Türk dergisinde fotoğraf muhabiri olarak başladı. Kariyerine Magnum Photos’ta devam etti ve burada Henri Cartier-Bresson gibi yayın dünyasının seçkin kişileriyle çalıştı ve eserlerini dünya çapında sergiledi.
Daha önce sergilenmemiş olan “Ara Güler’in Anadolusu” sergisindeki 53 fotoğraf, müzeye 1989 yılında, 1961 ile 1965 yılları arasında ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olan Raymond Hare tarafından bağışlandı. Hare, Orta Doğu mimarisine büyük ilgi duyuyordu ve fotoğraflar Türkiye’den ayrılırken meslektaşları tarafından kendisine hediye edilmişti.
Anadolu’da çekilen fotoğraflar, genellikle Orta Çağ Selçuklu ve Ermeni anıtlarına yer veriyor ancak aralarında Osmanlılar tarafından 18. yüzyılda inşa edilen Doğubeyazıt’taki İshak Paşa Sarayı da bulunuyor. Bozulma, restorasyon veya turizm için modernleştirme nedeniyle bu yerlerin çoğu bugün aynı şekle sahip değil.
Güler, dünyayı dolaşmış ve Salvador Dali’den Alfred Hitchcock’a kadar ünlü ve zengin birçok kişinin fotoğraflarını çekmiş olmasına rağmen en çok kendi ülkesinde çektiği eserlerle gurur duyuyor. Kendi felsefesini Foto TV tarafından yayımlanan yedi dakikalık videoda şöyle açıklıyor: “Biz fotoğrafçıların çağımızın görsel tarihini kaydetmelerini sağlıyoruz. Bunu sanat yaratmaktan daha önemli buluyorum.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment