WASHINGTON POST – ABD’nin Suriye’ye müdahalesi muhtemel görünmüyor
Suriye’de şiddetin tırmanması, ölen sivillerin sayısının artması, asi savaşçıların yardım çağrıları ve savaş bölgesindeki mülteci akını, ABD başkanlık seçimlerine dokuz hafta kala Amerika’nın riskli Orta Doğu ihtilafına odaklanmasına yol açıyor.
Ancak yine de ABD veya uluslararası otoritelerin müdahalesi uzak görünüyor.
Amerikalı ve yabancı yetkililere göre, ABD’nin asgari rolünde en ufak bir artış bile en azından önümüzdeki yedi ay için olası görünmüyor.
Obama yönetimi, Avrupa ile Özgür Suriye Ordusu asilerinin, silah sağlanması veya uluslararası olarak korunan bir insani koridor veya tampon bölge oluşturulması çağrılarına direniyor.
Ölü sayısı artsa da ABD uzak bir savaşa girmeye pek istekli değil ve Başkan Obama üzerinde bu yönde bir kamuoyu baskısı da yok. Geçen ay düzenlediği basın toplantısında Obama, Suriye yönetiminin kimyasal silah kullanmasının hesabını değiştirecek bir “kırmızı hat” oluşturacağını söyledi.
Şimdilik ABD’nin çabaları, üzerinde ağır bir mülteci yükü bulunan yakın müttefiki Türkiye’ye yardım etmekle sınırlı.
Türkiye’yi Desteklemek
Dışişleri Bakanı Hillary Rodham Clinton, Ankara’nın Suriye içindeki mülteciler için korunaklı bölge oluşturulması çağrısını görüşmek üzere geçen ay Türkiye’ye gitti. Clinton ABD’nin ilave insani yardımda bulunacağına söz verdi ancak askerî önlemlerin uygulanamaz olduğunu yineledi.
Perşembe günü BM Güvenlik Konseyine verdiği brifingde Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ivedi önlemler önerdi. Konsey diplomatlarının Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki mülteci kamplarını ziyaret etmesini istedi ve meselenin ele alınması için Suriye’nin komşuları ve BM mülteci yetkililerinden oluşan ortak bir komisyon kurulması için uğraştı.
Suriye’deki durumu 1990’larda Bosna’da sivillerin katledilmesine benzeten Davutoğlu, BM’nin bir felaketi önleme konusunda “tarihî fırsatı” kaçırdığını söyledi.
Rusya ile Çin, Güvenlik Konseyinde karar tasarılarını sürekli veto ederken NATO üyesi Türkiye de kısmen Arap dünyasının dış güçleri bölgeye davet etmekle suçlamasından korktuğundan İttifaktan askerî yardım talebinde bulunmadı.
Bir Türk yetkili dış müdahale konusunda, “Tek çözümün bu olduğunu düşünüyoruz ama şayet NATO’yu Suriye’ye götürmekte Türkiye öncü olursa bunun onlarca yıl unutulmayacağının da farkındayız. İnsanlar Türk kardeşlerimiz bunu yaptı diyecek.” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment