THE INDEPENDENT: Türkiye sınırdaki ölümlerin ardından Suriye’yi vurdu
Suriye’deki iç savaş, Türkiye’nin dün güneydoğusunda beş kişinin ölümüne neden olan saldırıya Türk ordusunun top ateşiyle karşılık vermesiyle beraber sınırların dışına taşmaya başladı.
NATO Büyükelçileri, Suriye’deki çatışmalara bir dış güç tarafından yapılan ilk aleni askerî müdahale olan olayı görüşmek üzere dün gece Brüksel’de olağanüstü toplandı. İttifak Suriye’yi kınadı ve Şam’a “uluslararası hukukun aşikâr ihlallerine” son vermesi çağrısında bulundu.
Türk topçu saldırısı, ülkenin güneydoğusunda bulunan Akçakale ilçesine yönelik -sınır yakınındaki asilerle savaşan Suriye hükûmet güçleri tarafından yapıldığı tahmin edilen- bombardımana misilleme olarak geldi. Türk yetkililer saldırıda beş Türk vatandaşının öldüğünü açıkladı. Suriye havan mermisinin kaynağı konusunda inceleme başlatıldığını belirtti ve Türk halkına başsağlığı dileklerini iletti.
Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın makamından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu menfur saldırıya, sınır bölgesindeki silahlı kuvvetlerimiz tarafından angajman kuralları doğrultusunda anında gereken karşılık verilmiş, radarla tespit edilen Suriye’deki noktalara top atışı yapılarak hedefler vurulmuştur.”
Açıklamada ayrıca “Türkiye, Suriye rejiminin ulusal güvenliğimize yönelik bu tür provokasyonlarını asla karşılıksız bırakmayacaktır.” denildi.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun Şam’a komşularının egemenliğine saygılı olması çağrısında bulundu.
Ban Ki-mun’un sözcüsü tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: ”Bugün yaşananlar (…) Suriye’deki çatışmaların sadece Suriye halkına değil giderek artan bir şekilde komşularına da zarar verdiğini bir kez daha göstermiştir.”
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton olay sebebiyle öfke duyduğunu belirtmiş ve Washington’ın bundan sonra atılacak adımları Ankara ile görüşeceğini söylemişti.
Clinton şöyle dedi: “Suriyelilerin sınır ötesinden ateş açmalarına öfke duyuyoruz. Sınırın Türk tarafında meydana gelen can kayıplarından dolayı çok üzüntülüyüz.”
NATO üyesi olan Türkiye, Suriye’ye -yabancı güvenlik güçlerinin bölgeye gelmesini ve uçuşa kapalı bölge oluşturulmasını gerektirecek- bir tampon bölge kurulması şeklinde bir uluslararası müdahalede bulunulmasında ısrar ediyor. Ancak müttefik kuvvetler askerî bir müdahalenin daha büyük bir çatışmayı tetiklemesinden endişe duyuyor. Öte yandan Türkiye’nin Suriye’ye herhangi bir operasyon yapması için hayati önem taşıyan ABD’nin tepkisinin -kasım ayında yapılacak olan başkanlık seçimleri öncesinde- çok sert olması pek beklenmiyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment