THE GUARDIAN-Kral Karun’un broşu Türkiye’deki evine geri verilecek
Efsanelere konu olacak kadar zengin Kral Karun’un gömülü hazinesinin bir kısmı binlerce yıldır yerin altında yatıyordu. Ancak kaçak olarak 1960’lı yıllarda kazılmasından bu yana çalındı, yerine sahtesi kondu, kumar borçlarını ödemek için satıldı ve iddiaya göre çapulcularına lanet getirdi.
Şimdi 2.500 yıllık altın broş, Türkiye’ye geri verilecek ve yeni bir ulusal müzede özel bir alana yerleştirilecek. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kanatlı denizatı şeklindeki tarihî eserin Türkiye’ye iadesi konusunda Alman makamlarının onay verdiğini belirtti.
Karun hazinesinin bir parçası olan Broş, Türkiye’nin batısında 1965’te yağmalanmış, daha sonra satılmış ve 1980’li yıllarda New York Metropolitan Sanat Müzesi’nde sergilenmişti. Altı yıl süren ve Türkiye’ye 25 milyon sterline mal olan yasal bir mücadele sonucunda 1993’te Türkiye’ye geri verilerek Uşak Müzesi’nde sergilenmişti ancak 2006’da, broşun sahtesiyle değiştirildiği ve orijinalinin kayıp olduğu ortaya çıkmıştı.
Uşak Müzesi Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu ve diğer 10 kişi konuyla ilgili bir soruşturmanın ardından tutuklanmıştı. Akbıyıkoğlu, eseri kumar borçlarını ödemek için Müze’nin hazinelerini sattığını itiraf etmiş ve 13 yıl hapse mahkûm edilmişti.
Türk yetkililer, eserin evine dönmesinden memnun. Türkiye, son dönemde yurt dışına kaçırılmış ve çalınmış tarihî eserlerin ülkeye geri dönmesi konusunda “bir sanat savaşı” olarak da adlandırılan adımlar attı ve sadece 2011 yılında 885 tarihî eser ülkeye döndürüldü.
Bu karara muhalif olanlar, yabancı müzelerin sayısız tarihî hazinenin zarar görmekten veya çalınmaktan korunmasına yardımcı olduğunu düşünüyor.
Öte yandan Uşak’taki Arkeoloji Müzesi 41.600 tarihî objesinden yalnızca 2.000’ini sergileyebiliyor. 450 parçalık Lidya dönemi koleksiyonu için daha büyük bir müze inşa ediliyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment