NYT-Türkiye’de ev avı
Bir Türk yarımadasında Ege denizi manzaralı taş ev 2.6 milyon dolar (4.653.810 Türk Lirası)
Bu iki katlı ev Türkiye’nin güneybatı kıyısında bulunan Bodrum yarımadasında bir tepeye konumlandırılmış. Evin onu çevreleyen kayalıklı tepeleri, uluslararası yat limanını, plajları ve Ege denizini gören geniş manzaraları var. Açık havalarda Yunan adaları da görülebiliyor. Arka pencereler, sürgülü cam kapılar ve teraslar aynı zamanda arka bahçe ve havuz denizi yukarıdan görüyor. Ev sahibi, evin yaklaşık 1,5 metrekaresini civar köylerdeki yıkık evlerden ve mülkün kendisinden taşlar kullanarak inşa etmiş. ”Çevrenin ruhunu yakalayıp modernizmle harmanlamış.” diyor Engel & Volkers’dan emlak temsilcisi Heike Tanbay ev sahibine atıfta bulunarak.
Evin bütün iç duvarları ya alçı ya da taş – ya badanalı ya da doğal. Tavanların bir çoğunda meşe ağacı huzmeleri var ve zeminin çoğu sedir ağacından. Giriş üst kattan. Kemerli taş bulunan girişten hemen sonra cilalı travertenden şöminesi olan havadar bir oturma odası var. Sedir çerçeveli, sürgülü cam kapılar oturma alanı ve panoramik deniz manzaralı taş terasa açılıyor. Teras aynı zamanda oturma odasının yanında dışarı yemek odası vazifesi görüyor. Üst katın bir bölümünde bulunan mutfak, Alman şirketi Gagganau tarafından yapılan gazlı fırın ve davlumbaz ile donatılmış. Mutfak adası ve tezgahlar mermerden ve parlak köyü gri dolaplar ısmarlama yapılmış. Zemin, koridor ve banyolarda da bulunan travertenle döşenmiş.
Her iki katta da Türk şirketi Vitra tarafından dizayn edilmiş, armatürlü, ebeveyn banyolu 2 yatak odası bulunuyor. Üst kattaki süit odalarda giyinme odaları ve taş teraslar mevcut. Evin her odası manzaradan faydalanacak şekilde konumlandırılmış, ve ana banyoda bile pencerenin yanına desteksiz modern bir küvet konulmuş.
Girişteki meşe merdivenlerden alt kata iniliyor. İki süit odaya ek olarak gömme kitaplıklı özel çalışma odası, bir televizyon odası ve arka fonda Ege denizi ile 14 metrelik yüzme havuzu olan arka bahçeye açılan bir çok kapı bulunuyor. 750 metrekarelik mülk, içinde park alanı ile beraber evdeki yardımcıların kalacağı 230 metrekarelik iki odalı ayrı bir eve sahip.
Ev, araba ile yıl boyunca bir çok kişiyi ağırlayan lüks tatil merkezi Bodrum’un küçük yerleşimlerinden biri olan Yalıkavak’a 5 dakika uzaklıkta. Yarım adanın en büyük semti olan aynı isimli Bodrum’a 15 dakika ve uluslararası Milas-Bodrum havaalanına 1 saat mesafede.Yalıkavak’ta yarımadanın 3 limanından biri yakın zamanda büyük yatları sığdırmak amaçlı genişletilmisti.
Piyasa genel bakış
Türkiye son zamanlarda inşaat patlaması, güçlü ekonomik büyüme, çoğalan tüketim ve hızlı kentsel nüfus çoğalmasını yaşıyor. Aynı zamanda kredi borcu ile harcama yapan artan tüketici var.
”Türkiye gayri menkul hayalinin ortasında olabilirdi.” diyor Massachusetts Teknoloji Enstitüsü profesörü Türk ekonomist Daron Acemoğlu. ”Fiyatların düşmesi an meselesi diyemem. Fakat bu emlak fiyatlarının yükselmesi olasılığını arttırıyor ve bir çok kişinin takdir ettiğinden daha riskli bir yatırım ve bir kaç yıl içinde fiyatlarda düşüş olabilir.” diye yazıyor Acemoğlu bir emailinde.
”Tut-sat (Morgage) faiz oranları yüksek – yüzde 9 ila 12 civarında.” diyor komisyoncu Tanbay. Acemoğlu’na göre bir çok alıcı evini tut-sat ile finanse ediyor, fakat yüksek oranlar mali iflastan önce Amerika’da yaygınlaşan kredi borçlanmasını engelliyor.
“Bodrum yarımadasında alt sınıf mülkler dünyadaki ekonomik dar boğazdan önceki fiyatların yarısının üçte bir fiyatına satiliyorken üst sınıf piyasası oldukça güçlü.” diyor Tanbay. Sahilde başlıca yerlerdeki lüks mülkler 2008’de olduğundan yüzde 10-15 daha yüksek fiyata satılıyor.
Seçkin müşterileri ağırlayan Mandarin Oriental Hotel 2013 yılında Bodrum’da villa ve apartman rezidansları açmayı planlamıştı ve bu mulklerin yüzde 60’i çoktan satılmış.
Türkiye’de kim alıyor?
”110’dan fazla ülkeden gelen sakinler Türkiye’de emlak alabilir.” diyor Tanbay ve ekliyor ”Gelecekteki bir çok alıcı Ortadoğu ülkelerinde yaşıyor.”
”Bodrum çevresindeki bir çok alıcı Türk. Fakat Bodrum’da Altuntabak emlak acentasında Fransa, Belçika, Hollanda ve son zamanlarda Rusya ve Azerbaycan gibi ülkelerden de alıcılar var.” diyor emlak acentası sahibi Ümit Altuntabak.
Tanbay, Bodrum bölgesi yabancılar tarafından kısmen keşfedilmemiş bir nokta olmasına rağmen Almanya, İngiltere, isveç ve Danimarka gibi ülkelerden alıcılar da gördüğünü söylüyor.
Satın alma esasları
Bir yabancı stratejik olarak görülen yerlerden mülke ve belediyelerin dışında tarım için ayrılmış arazilere sahip olamaz. Her yabancı alıcı askeriyeden yazılı izin almak zorunda. Formalite olan bu süreç genellikler iki üç ay sürüyor.
”Satın alma anlaşması emlakçı ve ya avukat tarafından hazırlanıyor. Çoğu Türk bu işleri halletmesi için birini tutmamasına rağmen kolay bir şekilde satın alma yapabilmeleri için yabancılara şiddetle böyle yapmaları tavsiye ediliyor.” diyor Bodrum’da Kaplan Hukuk Bürosu kurucularından Nazlı Aydoğan Kaplan. Satınalma anlaşması yazıldıktan sonra alıcı genellikle satıcıya satış fiyatının yaklaşık yüzde 10’u kadar on ödeme yapar. Aslında tapu iki, üç ay sonra askeri izin gelene kadar imzalanamaz.
”Fakat emlakçı veya satıcıya para verdikten sonra anlaşmada bazı yasal teminata sahip oluyorsunuz.” diyor Kaplan.
Web siteleri
Bodrum yarımadası bilgi : bodrumpeninsulaguide.com
Bodrum rehber : bodrumlife.com
Bodrum bilgi : bodrumpages.com
Dil ve kur
Türkçe: Türk lirası (1 lira= $0.55)
Vergi ve ödemeler
Satıcı ve alıcı arasında paylaşılan transfer vergisi satış fiyatının yüzde 3.3u ve komisyon ücreti yaklaşık yüzde 7. Yıllık mülk vergisi evin değerinin yüzde 1’i civarında.
Çeviren: Semra Bayraktar
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment