NYT- ” ‘Kıbrıs’ta dolu, dolu, özgürlük’ “
Sinemacı İva Radivojeviç ekonomik krizin, Kıbrıs’taki göçmenlere karşı düşmanlığı nasıl arttırdığı araştırıyor.
1992 yılında, ben 12 yaşındayken, Hırvat-Sırp ailem etnik huzursuzluktan kaçmak için Yugoslavya’yı terk etti.
Kendimizi kimliğimizi bulmak için, etnik açıdan bölünmüş başka bir arazi olan, Akdeniz’in güzel Kıbrıs adasına taşındık.
1974 yılındaki Türk müdahalesinden sonra, Kıbrıs, askeri olarak kuzeyde Türk cumhuruyeti ve güneyde Kıbrıs Rum Cumhuriyeti olarak bölündü. Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’ne katılmasından kısa bir süre sonra, kuzey ve güney arasında gayri resmi bir sınır görevi gören “yeşil hat” açıldı – Adanın bir tarafından diğer tarafa serbest dolaşım sağlanmış oldu. Bu fırsatı hisseden Türkiyedeki kaçakçılar, Suriye, ırak, İran, Afganistan, Filistin ve diğer çatışmalı bölgelerden mültecileri adanın Kuzey Türk kesiminin denetlenmeyen bölgelerine taşımaya başladı.
“yesil hat” in sağlamış olduğu kolay erişim sayesinde, bu göçmenler Avrupa birliğine erişim kazandılar. Sığınmacılar, kıbrıs hükümetinin göçmenlik statüsü konusundaki kararlarını beklerken, onlara verilen sosyal yardımlar hakkında tartışma patlak verdi.
Kıbrıs’taki aile ve arkadaşlarımı ziyaret ettiğim son birkaç yılda, göçmenlere karşı büyüyen bir önyargı hissettim. Bu Op-Doç Video ekonomik durum kötüleştikce, kıbrısta yabancı düşmanlığının nasıl büyüdüğünü gösteriyor. Kıbrıs artık bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğu için birçok insan geçimlerini kaybetti. Fakat, belki de bu korkunç durum aynı zamanda bize fırsatları da gösteriyordur: Biz yeniden şekillenip daha merhametli bir toplum yetiştirebilir miyiz?
Haberin orjinali: http://www.nytimes.com/2013/04/09/opinion/hail-hail-freedom-in-cyprus.html?_r=0
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment