FT – “İstanbul Havalimanı için iddialı plan”

FT – “İstanbul Havalimanı için iddialı plan”

 

financial times logo 0Hiçbir proje, Türkiye’nin ihtirasının küresel boyutunu, İstanbul’un Karadeniz kıyısındaki dev havalimanı planı gibi yansıtmıyor.

Bu, Frankfurt Havalimanı’nı da işleten Fraport’un Genel Müdürü Stefan Schulte’yi de ilgilendirmiş gibi görünen bir vizyon.

Altı pistli havalimanı, Lufthansa ile ilişkisini artırmaya çalışan ve hâlihazırda 98 ülkeye uçan Türk Hava Yollarının yeni merkezi olacak. Bu güzergâh sayısı, diğer hava yolu şirketlerinin hepsinden fazla. Türk hükûmetinin yüzde 49’una sahip olduğu şirket, rötarların sık olduğu şu anki merkezi olan Atatürk Havalimanı’nın kısıtlı olanaklarından rahatsız durumda. Yeni havalimanının 2017 yılında açılması ve açıldığında Atatürk Havalimanı’nın kapatılması bekleniyor.

Ancak mayıs ayında ihaleye açılması planlanan proje daha ihtiraslı olamazdı. Bugün dünyada inşa edilen havalimanlarından yalnızca Doha, Dubai ve Pekin’dekiler İstanbul’un yılda 90 milyon ve nihai olarak da 150 milyon yolcu taşıma hedefiyle boy ölçüşebilir.

Türkiye projesinin destekçileri, Doha ve Dubai gibi İstanbul’un da Asya, Avrupa ve Afrika arasında ideal bir konuma sahip olduğunu ayrıca ülkenin Orta Doğulu rakiplerinin sahip olmadığı 75 milyonluk güçlü bir iç pazarı bulunduğunu savunuyor.

Ancak Türkiye’nin Katar, Birleşik Arap Emirlikleri veya Çin’e kıyasla sermaye bulması çok daha zor. Ülkenin tasarruf oranı, gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 15’inden düşük. Borsasının piyasa değeri ise 350 milyar dolardan düşük. Yabancı yatırımcılar, tam da bu yüzden hayati önem taşıyor.

Kartlarını belli etmeyen Fraport ise “Türkiye’yi ilginç bir pazar olarak görüyoruz. İhale belgelerine bakıyoruz ancak sayıları çok fazla. Prensip gereği hangi özelleştirmelere katılmayı planladığımız konusunda yorum yapmıyoruz.” diyor.

Türkiye, bu sırada özellikle İstanbul için çok büyük ihtirasları kovalamaya devam ediyor. Bunlar 2,2 milyar dolarlık üçüncü Boğaz Köprüsü ve altı milyar dolarlık İstanbul-İzmir -dünyanın en büyük ikinci asma köprüsünü de içeren- yol projesi. Ancak bu projelerin henüz finansmanları sağlanmış değil.

Birtakım şüphelere rağmen Başbakan Erdoğan en büyük projesinin planlarını yapmaya devam ediyor. “Kanal İstanbul” adlı bu proje için Erdoğan, bu yıl bir ihale açmak istediğini söylüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.