FINANCIAL TIMES: Türkiye Orta Doğu’nun nakit parasını kendine çekiyor
–Türkiye’de Yapılan Emlak Reformları Körfez Yatırımcılarına Kapıları Açtı–
İnşaat grubu Ağaoğlu’nun Maslak 1453 adı altında 322.000 kilometrekarelik bir alana 5.000 adet apartman inşa etme planı, 2,8 milyar dolarlık fiyat etiketiyle ülke tarihinin en büyük emlak projesini teşkil ediyor.
Bu proje aynı zamanda Körfez’den de büyük ölçekli bir yatırım çekmeyi amaçlıyor. Bu, Türkiye’nin iş dünyası, siyaset ve ekonomi alanlarında içinde yer aldığı bölgeyle bağları artırmaya yönelik genel eğilimiyle aynı doğrultuda.
Hükûmetle birlikte bu projenin arkasında bulunan müteahhit Ali Ağaoğlu, 1970’li yıllardan bu yana büyük yol kat etti. Forbes dergisinin tahminine göre Ağaoğlu’nun bugünkü serveti 2,1 milyar dolar. Öte yandan inşaatları bitirmek için çoğunlukla nakit paraya bağımlı olan Türk inşaat sektörü canlanmış durumda.
Maslak 1453 kapsamındaki tek bir apartman bile bitmiş olmamasına karşın, Ağaoğlu, projenin hâlihazırda Körfezli yatırımcılardan 400 milyon dolar aldığını belirtiyor. Projenin 2016 yılı sonunda tamamlanması bekleniyor.
Bu yatırıma olanak sağlayan hamle ise mülkiyet yasalarında yapılan bir reform oldu. Projenin satış müdürü Serhat Çeşmeci “Arapların çok fazla parası var ve para harcamak istiyorlar. Avrupa’da işler iyi gitmiyor ve Türkiye ucuz. Biz Müslümanız, onlar da Müslüman, bize güveniyorlar.” diye konuşuyor.
Çeşmeci geçen hafta bir Suudi iş adamının yatırım amacıyla 12 daire aldığını, bir arkadaşını da 13. daireyi almaya ikna ettiğini, ayrıca bir Suudi şirketin aynı anda 80 daire aldığını anlatıyor.
Maslak 1453 bu konudaki tek örnek değil. Dubai merkezli yatırım bankası Arqaam Capital’da portföy yönetimi müdürü Amin El Kholy, geçtiğimiz ağustos ayında İstanbul’u son kez ziyaret ettiğinde otelin lobisinde Arap yatırımcılara emlak satmak için masaların kurulduğunu görmüş.
El Kholy bir daire almamış ancak Türkiye’ye yatırım yapmanın yararını görmüş, özellikle de ülkenin büyük çaplı bir enerji ithalatçısı olmasının ülkeyi Körfez’in petrol zengini ekonomilerine maruz kalmış fonlar için bir çit hâline getiriyor.
Ancak Abraaj Capital Genel Müdürü Mustafa Abdel-Wadood, Körfez ile yapılan az sayıda anlaşmanın yürürlüğe girdiği yönünde uyarıda bulunuyor ve şöyle konuşuyor: “Herkes konuşuyor ancak çok az sayıda insan bu konuda bir şey yapmış durumda. Bir piyasa geçici bir dereceye kadar heveslere kapıldıysa insanların kendi varlıkları hakkındaki fikirleri biraz abartılı olabiliyor.”
Diğer özel sermaye yatırımcıları da Türkiye’deki fiyatlandırma derecelerinin yüksek olduğundan yakınıyorlar. Ülke ekonomisi 2010 ve 2011 yıllarında canlanmıştı.
Öte yandan Riyad merkezli özel sermaye grubu Amwal al Khaleej’in Genel Müdürü Fadi Arbid, Türkiye’nin birçok Arap yatırımcı için farklı bir pazar olmaya devam ettiğini belirtiyor. Arbid, Mısır’ın ya da Kuzey Afrika’nın Körfez’deki özel sermaye grupları için daha kolay hedefler olduğunu da söylüyor.
Son 10 yıl içinde Türkiye’deki 91 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım içinde Orta Doğu’nun payı yüzde 10’un biraz altında kaldı.
İstanbul merkezli BCG Partners’de çalışan Özgür Altuğ, Orta Doğu’dan bu sermayenin gelmesini altı-yedi yıldır beklediklerini belirtiyor ve Türkiye’de Körfez yatırımının artmasını da umuyor
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment