FINANCIAL TIMES – “Türkiye İstanbul’da yenibir havalimanı planlıyor”
Türkiye, İstanbul’u küresel bir merkez hâline getirmek için İstanbul’da maliyeti beş milyar doları geçecek dünyanın en büyük havalimanlarından birini inşa etmeyi planlıyor.
Bu proje, İstanbul gibi Asya, Afrika ve Avrupa uçuşları için uygun bir bağlantı noktası olan Körfez ülkeleriyle rekabet imkânı sağlayacak.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım dün yaptığı açıklamada, Karadeniz kıyısı yakınlarında inşa edilecek şehrin üçüncü havalimanının, yapımı ve işletilmesi için mayıs ayında bir ihale açılacağını söyledi.
1453 yılında Constantinople’u (İstanbul) ele geçiren Sultan II. Mehmet’e atıfta bulunan Yıldırım, “Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethederek yeni bir dönemi başlattı. Şimdi ise İstanbul, gelecekte yeni bir dönemin kapısını açıyor.” dedi. İstanbul için planlanan, İstanbul- Ankara arası hızlı tren, Boğaz’ın altından geçecek bir tünel gibi daha birkaç iddialı proje mevcut.
Bakan Yıldırım, ihalenin en az 10 milyar TL (5,6 milyar dolar) getiri sağlayabileceğini söylüyor. Altı pistli olması planlanan havalimanının, toplam 150 milyon yolcu kapasitesiyle yıllık 90 milyon yolcuyu bulan Atlanta Havalimanı’nı geride bırakacağını ve dünyanın en büyük havalimanı olacağını belirtiyor. Bakan, 90 milyon yolcu kapasitesini karşılayacak ilk bölümün de önümüzdeki üç buçuk yılda tamamlanacağını sözlerine ekliyor.
Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, kendi havaalanı projelerini hayata geçirmeye çalışırken Emirateş ve Katar Hava Yolları da hızlı bir şekilde büyüyor. Yaşanan gecikmenin ardından Dubai’deki 160 milyon kapasiteli yolcu terminalinin bu yıl açılması planlanıyor. Diğer yandan Doha, 15,5 milyar dolarlık havalimanını bu yıl açacağını açıkladı. Pekin ise 130 milyon yolcu kapasiteli, dokuz pistli bir havalimanı inşa ettiğini söylüyor.
İstanbul projesi başlangıçta o kadar büyük olmayacak ancak tamamlanırsa Avrupa kıtasındaki diğer havalimanlarını geride bırakacak.
Uluslararası Avrupa Havaalanları Konseyinden Robert O’Meara, “Avrupa’daki hiçbir havaalanı, kapasite bakımından bu seviyeye ulaşamaz.” diyor.
Proje düşünülen kapasiteye ulaşması hâlinde Türk Hava Yollarının Marmara Denizi yakınlarındaki merkezi olan Atatürk Havalimanı’nı sınırlandıracak.
Türkiye’nin dünya sahnesinde kendinden daha emin bir rol almasıyla yüzde 49’u devlete ait olan Türk Hava Yolları, son yıllarda genişleme hızını artırdı. Türk Hava Yolları hâlihazırda 200’den fazla şehre, 90’dan fazla ülkeye uçuş gerçekleştiriyor ki bu diğer hava yolu firmalarına göre fazla bir rakam.
Bakan Yıldırım, geçtiğimiz yıl Atatürk Havalimanı’nın 45 milyon yolcuya hizmet verdiğini ve 364 bin uçuş gerçekleştirdiğini, diğer yandan şehrin ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen’in 15 milyon yolcuya hizmet verdiğini vurguluyor. “Yeni bir havalimanı ihtiyacı olduğu aşikâr.” diyen Yıldırım, projenin 2020 Olimpiyat Oyunları’na hazırlanan ülkenin turizmine de destek sağlayacağını söylüyor.
Projeyi eleştirenler, şehrin doğasına ve tarihî mirasına zarar vereceğini ileri sürüyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment