FINANCIAL TIMES- Arçelik, ürünlerini dünyaya ihraç ediyor
İstanbul dışında bulunan bir fabrikanın Türk yöneticisi, altından yapılan çamaşır makinelerinin satışı konusundaki istekliliğini vurguluyor. Bu ürünün alıcısı olmasa da binden fazla modelin bulunduğu teşhir salonunun vitrininde yer alıyor.
Koça bağlı Arçelik firması, ürünlerini dünya çapında 100’den fazla ülkeye ihraç ediyor ve Avrupa’daki pazara damgasını vuruyor.
Türkiye, ekonomik büyüme çerçevesinde son yıllarda inişli çıkışlı iç talebe bel bağlıyordu. Ekonominin istikrara kavuşmasıyla bu durum değişti. Bu yıl ülkenin ekonomik başarısının arkasındaki itici güç, ihracat olacaktır.
Buna rağmen geçen yıl yüzde 8,5 olan büyüme oranı, yüzde 3’e geriledi. Bu değişim, Türk yetkililerin yumuşak iniş ve Türkiye’nin cari açığını dizginlemeye yönelik çabalarının bir sonucudur. Türkiye Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, konuyla ilgili açıklamasında, “Bu, Türkiye tarihinin bu konudaki ilk başarılı örneğidir.” şeklinde konuştu.
Ekonomik büyümenin uygun düzeye çıkarılması ve istikrarın sağlanması konuları ateşli tartışmalara neden oluyor. Siyasi risk, komşusu Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle Türkiye’nin sarsıldığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığa hazırlandığı bir dönemde önemli bir faktör niteliği taşıyor.
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin ticaret yaptığı piyasaları çeşitlendirilmesi önem taşımaktadır. Ancak Avrupa’nın yerini alan başka bir piyasa göremiyorum.” şeklinde konuştu. AB’nin yaptığı ithalatta Türkiye’nin yalnızca yüzde 3’lük bir payının olduğunu vurgulayan Boyner, Türkiye’nin piyasadaki payını artırma fırsatının bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Boyner, konuyla ilgili açıklamalarına şöyle devam etti: “İnsanlar, Orta Doğu bölgesinin kolay lokma olduğunu zannettiler ancak görüyoruz ki durum böyle değil. (…) Siyasi istikrar bakımından bu piyasaların, kolay piyasalar olmadıklarını görüyoruz”.
Boyner ayrıca Türkiye’nin ekonomik reform ve altyapı yatırımlarıyla büyüme kapasitesini artırması gerektiğini de söyledi.
Türkiye’yi yaklaşık olarak 10 yıl önce krizden kurtaran ekonomik reformların mimarı olan Kemal Derviş ise büyüme hedeflerine ulaşmanın önündeki engel konusunda ülkenin düşük tasarruf oranına dikkati çekiyor.
Derviş, açıklamalarına şöyle devam ediyor: “Ekonomide mucize yoktur. Tasarruf oranları en az yüzde 17,18,19 düzeyine ulaşmadıkça Türkiye’nin büyüme oranı çarpıcı değil vasat olacaktır”.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment