DEFENSE NEWS- “Türkiye’nin yeni savunma anlaşmaları”
Türkiye, yeni anlaşmalar için yüzünü Asya pazarlarına çeviriyor. Erdoğan’ın Japonya ziyareti sırasında her iki ülke, Türk ile Japon mühendisler tarafından Tokyo’da ortaklaşa üretilen TÜRKSAT 4A uydusunun teslim törenine katıldı. İletişim ve yayın uyduları TÜRKSAT 4A ve 4B, Japonya’nın Mitsubishi Electric Firmasının uydu üretim merkezinde üretildi.
Geleneksel Batılı tedarikçileriyle arasındaki siyasi sorunlar ve ruhsatlandırmaya ilişkin kısıtlamalardan sakınan Türkiye, Japonya ile bir tank motorunun geliştirilmesi ve Malezya’ya yeni zırhlı araçların satışı dâhil olmak üzere yeni anlaşmalar için yüzünü Asya pazarlarına çeviriyor.
Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yardımcısı, Başbakan’ın bu ayki üst düzey Japonya, Singapur ve Malezya ziyaretleri öncesinde şöyle söyledi: “Savunma alanında iş birliği, bu ziyaretin belkemiklerinden birisini oluşturacaktır. Önümüzdeki aylarda birkaç izleme toplantısı ve anlaşma söz konusu olacaktır.”
Bu resmî ziyaret kapsamında Japonya ile Türkiye, 7 Ocak’ta ekonomik ortaklık sözleşmesi üzerinde görüşmelere başladı.
Türkiye ile Japonya, teknoloji transferinin kolaylaşacağı ve Türkiye’ye nükleer enerji konusunda uzmanlaşmasında yardımcı olunacağı umuduyla İstanbul’da bir bilim ve teknoloji üniversitesi kurulması için bir anlaşma da imzalamıştı. İki ülke, geçen sene 22 milyar dolarlık bir nükleer tesisin inşası için imzalanan anlaşmayı henüz onaylamadı.
Erdoğan’a bu ziyaretinde eşlik eden bir savunma yetkilisi, 8 Ocak’ta, Türkiye’nin yeni nesil ana muharebe tankı Altay için 1500 beygir gücünde bir motor ve iletim sisteminin ortaklaşa geliştirilmesi üzerine her iki ülkenin görüşmeler yaptığını söyledi.
Bu anlaşma, Japonya’nın Mitsubishi Heavy Industries şirketini dâhil edecekti. Yetkili, Türk temsilcilerin; helikopter motoru, pilotsuz uçak, kızıl ötesi sensörlerle gemiler ve denizaltılar için yakıt pil sistemi gibi başka ekipmanın geliştirilmesi için Fuji Heavy Industries ve Kawasaki Heavy Industries ile anlaşmalar hakkında görüşmelerde bulunduklarını belirtti.
Savunma yetkilisi, “Japonlar, barışçı anayasal kısıtlamalarına ve şu ana kadar savunma alanında sadece Birleşik Devletler ile iş birliği yapmış olmalarına rağmen savunmada iş birliği alanındaki her tür fikri oldukça desteklemektedir.” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durum, kısmen iki ülke arasındaki mükemmel siyasi ilişkiler ve giderek çok boyutlu hâle gelen ekonomik ilişkilerden kaynaklanmaktadır.”
Türkiye, uzun zamandır Asyalı üreticilerle flört ediyordu. Türkiye’nin T-155 kundağı motorlu obüs alımı için 1 milyar dolarlık bir sözleşme imzalaması üzerine böyle bir atılım 2001 yılında Güney Kore’den geldi.
Altı yıl sonra Korea Aerospace Industries, KT-1 temel eğitim hava aracı için yaklaşık 500 milyon dolarlık bir Türk ihalesini kazandı ve bunu birkaç yıllık sessizlik izledi. Fakat şimdi Güney Koreli şirket, Türkiye’nin yerli savaş uçağı programı TFX’de kendisi için bir yer bulmanın yollarını arıyor. Eğer başarabilirse şirket, TFX uçağı için eğitim uçağı geliştirmek üzere tasarlanmış paralel program TX’de kendisine otomatik olarak bir yer ayıracak.
En büyük olay ise eylül ayında Türkiye’nin ilk uzun menzilli hava ve antibalistik savunma mimarisini kurmaya yönelik bir program için China Precision Machinery Import-Export Corp (CPMIEC) ile ihale müzakerelerini açacağını duyurduğu zaman meydana geldi.
Özellikle Birleşik Devletler olmak üzere Türkiye’nin NATO müttefiklerinden gelen baskıya rağmen görüşmeler, o zamandan bu yana devam ediyor. CPMIEC, kitle imha silahlarının; İran, Kuzey Kore ve Suriye’ye Yayılmasının Engellenmesi Anlaşması kapsamında ABD’nin yaptırımlar listesinde yer almaktadır.
TÜRKSAT 4A, 15 Şubat’ta bir Rusya Proton roketinde fırlatılmak üzere Kazakistan’a gönderilecek.
Türkiye’nin resmî haber ajansı Anadolu Ajansının haberine göre Erdoğan, bu uydu programının “her iki ülkenin uzay çalışmaları, havacılık, bilim ve teknoloji alanında ulaştığı başarının somut bir göstergesi olduğuna” dikkati çekti.
Türkiye’nin başka uydu programları da var. Hükûmetin askerî ve sivil uydulara yönelik bir yol haritasına göre Türkiye, 2020 yılına kadar 16 uyduyu yörüngeye oturtmayı planlıyor. Uzay sanayi uzmanları, önümüzdeki beş yılda yapılacak uydu sözleşmeleri miktarının 2 milyar dolar değerinde olabileceğini söylüyorlar.
Asya turunun son durağında -Malezya- Erdoğan ile mevkidaşı Necip Razak, bu yıl bir serbest ticaret anlaşmasını sonuçlandırmayı taahhüt ettiler.
Anadolu Ajansı, Erdoğan’ın 10 Ocak’ta “Yakalayabileceğimiz sayısız fırsat var.” dediğini bildirdi.
Erdoğan’ın heyetindeki savunma yetkilisi, özellikle zırhlı araçlar teknolojisi olmak üzere savunma alanında daha fazla iş birliğinin görüşüldüğünü söyledi.
Türkiye’nin savunma sanayisi için şimdiye kadar yapılmış en büyük anlaşma kapsamında merkezi burada yer alan zırhlı araç üreticisi FNSS, sekiz tekerlekli bir araç olan Pars için Malezya hükûmetiyle 2011 yılında 600 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.
FNSS İcra Kurulu Başkanı Nail Kurt, Türkiye’de yayımlanan Sunday’s Zaman gazetesine, Pars’ın teslimatının başladığını ve şirketinin, Erdoğan’ın Malezya ziyareti sırasında yeni sözleşmeler imzalamasını umduğunu söyledi.
Defense News,Burak Ege Bekdil
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment