Related Articles
Davutoğlu’nun istifası için NYT: Erdoğan’ın artan gücü
ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT), yayınladığı başmakalede Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlıktan indirilmesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi gücünü arttırmaya yönelik bir eylem olarak yorumladı.
Gazetenin yazı işleri tarafından ortak kaleme alınan makalede, Türkiye’nin bundan beş yıl öncesine kadar Batılı liderlerinin “sevgilisi”, İslam ile demokrasinin birliktelik sorununun olmadığına dair örnek ülke olarak gösterildiğini dile getirdi. Bu dönemde Ahmet Davutoğlu’nun Erdoğan’a en sadık isimlerden biri ve sağ kolu konumunda olduğuna işaret eden NYT, dün Davutoğlu’nun görevini bırakacağını açıklamasının ikili arasında işlerin nasıl zoraki bozulduğuna dair bir gösterge olarak niteledi.
Davutoğlu’nun Başbakan olarak Erdoğan’ın her geçen gün artan otoriterleşme eğilimini frenlemekten aciz kaldığını belirten NYT şöyle devam etti; “Sayın Davutoğlu, Erdoğan’ın güçlü bir cumhurbaşkanı olabilmek için otoriterliğe doğru dönüşüne pek fren olmadı. Ama en azından başbakan ekonomi yönetimi, akademisyenler ve gazetecilerin hapse atılması (Davutoğlu karşıydı) ve yolsuzlukla mücadele için yapılan yasal düzenleme (Erdoğan bloke etti) gibi konularda bağımsız bir yönetim izlemeye çalıştı.”
Gazete, Erdoğan ile Davutoğlu arasında artan sürtüşmenin yaşanan olayları kaçınılmaz kıldığı ve Cumhurbaşkanı’nın, başbakanlık için daha “uysal” bir isime bakarak, kendisinin tartışmasız tek lider olduğunu gösterdiğini yazdı.
Davutoğlu yerine atanacak olan yeni başbakanın görevinin erken seçim çağrısı yapmak ve AKP’nin oylarını korumaya çalışmaktan öte olmayacağını belirten NYT, Erdoğan’ın Anayasa’yı değiştirebilmek için henüz parlamento da gerekli çoğunluğa sahip olmadığına işaret etti. Erdoğan’ın Anayasa’yı değiştirmesinin “felaket olur” diye niteleyen NYT makalesini şöyle noktaladı; “Bu bir felaket olur. Erdoğan’ın baskıcı tehditlerini Batı’nın nazik bir tutumla tedavi etmeye çalışması, doymak bilmeyen güç oburluğunda suç ortaklığı konumuna düşürdü. ABD’nin NATO üyesi stratejik bir müttefiği ve Avrupa Birliği’nin de Suriyeli göçmenlerin Avrupa’ya akımını durdurmak için pazarlık yaptığı bir ülke Türkiye. Batı’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğu tartışmasız bir gerçek. Batılı demokrat liderler Erdoğan ile pazarlık yaparken liberal değerlerin kendileri için vazgeçilmez olduğunu ısrarla telkin etmeli ve desteklemeli. Bu AKP’nin demokratik değerler üzerine vermiş olduğu sözüne geri döndürebilir ve Batı ile ortaklık yolu (Ankara için) çok daha emin bir yoldur.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment