CNN: İşci Bayramı’nda Türk polisinden protestoculara göz yaşartıcı gaz
Çevik Kuvvet çarşamba günü Bir Mayıs Bayramı nedeniyle gösteri yapan yüzlerce protestocuya göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile karşılık verdi. Göstericiler simgeleşmiş Taksim Meydanı’nda yasağa karşı eylem yapıyorlardı.
Çatışmalar polisin İstanbul‘un ticari bölgesine giden bütün yolları kapatmasından sonra başladı. Ancak, İşçi Bayramı kutlamalarının Taksim’de yapılmasının üç yıl sonra tekrar yasaklanmasıyla huzursuzluk iyice arttı.
Dolayısıyla, gösteriler iyice çığrından çıktı ve protestocular İstanbul’un merkezindeki nüfusun kalabalık olduğu yerlere doğru hareket ederek Bir Mayıs kutlamalarının geleneksel mekanına ulaştılar. Göstericiler ve hükümet gerilimin nedeni konusunda karşılıklı olarak birbirlerini suçladılar.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu 22 polisin atılan taş ve başka objelerden dolayı yaralandıklarını bildirdi.
“Oldukça objektif bir yaklaşımla olaya müdahale ettik.” dedi.
Mutlu olaylardan dolayı 72 protestocunun gözaltına alındığını belirtti. Mutlu ayrıca “aşırı” sol gurup üyesi üç protestocunun yaralandığını bildirdi.
Fakat, insan hakları organizasyonları bu rakamların gerçek yaralı sayısını yansıtmadığını belirtirken, polisi pervasızlıkla suçladı.
Türkiye İnsan Hakları Derneği’nin İstanbul başkanı Ümit Efe “Vali’nin yaralıların sayısı hakkında bu tip açıklamalar yapması sorumsuzca bir davranış.” dedi.
Efe ayrıca “Hala rakamları topluyoruz, sadece bir hastanede 40 kişi gördük, çoğu kafa travmasından ve solunum sorunlarından şikayetçi. Bugün İstanbul’da çok fazla sayıda gaz bombası atıldı. Bu yüzden bugünkü olayları cana kast açısından değerlendirmemiz gerekiyor.” dedi.
Türkiye İnsan Hakları Derneği’ne göre, 17 yaşındaki bir aktivistin gaz tenekesinin yakın mesafeden başına atılmasından dolayı durumunun kritik olduğunu bildirdi. Video görüntülerinde genç bir bayanın gaz bulutları arasında yere yıkıldığı belirlendi.
Saniyeler sonra polis düşen kıza doğru hareket etti ve kız hastaneye kaldırıldı. Yetkililer sendika ve gençlik örgütlerine Taksim’de geniş çaplı inşaat projesi yürütüldüğü gerekcesiyle gösteri yapma izni vermeyi reddetti.
Ancak, sendika ve geçlik örgütleri alanın geleneksel olarak Bir Mayıs aktivitelerinin yapıldığı yer olduğunu ve burada protesto yapma haklarının engellenemeyeceğini savunuyorlar.
Şehrin kontrol edilmesi
Yetkililer, pek az İstanbul’lunun hatırlayacağı bir yaklaşımla, protestocuların bu geleneksel gösteri alanına girmelerini engellemek amacıyla köprünün bir parçasını kaldırarak halicin üzerine yükseltti.
Bir Mayıs uluslararası işçi günü pankartları taşıyarak ve “Yaşasın İşçi Günü” diye tezahürat yaparak meydana ilerleyen guruplar tazyikli su ve gözyaşartıcı gazla Beşiktaş mevkisinde püskürtüldü.
Bu sırada, İstanbul şehir genelinde kontrole alındı. Yetkililer yolları kapattı ve metro, otobüs ve vapur gibi şehrin Asya ve Avrupu yakaları arasında sefer yapan veya meydana yolcu taşıyan topu taşıma araçlarının seferlerini durdurdu.
Gençlik örgütleri İstanbul’u “Öfkeni getir ve Taksim’e gel”yazılı pankartlarla bezemişlerdi.
İstanbul’da 1977 yılında gösteriler sırasında silahlı kimselerce açılan ateşte 34 kişi ölmüştü. 1980’de göreve gelen darbe hükümeti Bir Mayıs’ta Taksim’de gösteri yapılmasını tamamen yasakladı.
Son üç yıldır yapılan gösteriler sıkı polis denetiminde gerçekleştirilmişti.
Haberin orijinali:
http://www.cnn.com/2013/05/01/world/europe/turkey-may-day-protest/index.html?sr=sharebar_twitter
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment