CHARLOTTE OBSERVER – ‘Gölge Tiyatrosu Charlotte Türk Festivali’nde perde açıyor’
Gölge oyunu Türkiye’de 600 yıl önce başlayan bir gelenek. Şimdi Amerika’ya yirmi yıl önce taşınan Ertunga Özelkan kızıyla birlikte bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.
“Gölge oyunu Türk kültüründe geleneksel bir gösteri sanatı”, dedi Özelkan.
“Biz çocuklarımızın bu sanatı öğrenmesini istedik ve bu kültürü Amerikalılarla da paylaşmak istiyoruz. ‘Televizyon ve sinemadan önce insanlar böyle eğleniyorlardı.’ diye düşündük ve bunun nesilden nesile anlatıldığından emin olmak istedik.”
Özelkan Arizona’dan sonra Charlotte’a taşınmış. Doktora derecesini Arizona Üniversitesi’nden alan Özelkan, North Carolina Üniversitesi-Charlotte’ta mühendislik yönetimi profesörü ve sistem mühendisliği program müdürü.
Özelkan ve kızı üç yıldır her yıl yapılan Charlotte Türk Festivali’nde gölge oyununu sahneliyorlar. Festival 27 Ekim’de saat 11:00- 17:00 arasında Oasis Shriners Auditorium, 604 Doug Mayers Place Charlotte’ta gerçekleşecek.
Festivalde gölge oyunun yanısaıra, Türk halk dansları, göbek dansı, Türk halk ve pop müziği, yemek yapma dersleri, çekilişler, satılık eşyalar ve çocuklar için çeşitli aktiviteler olacak.
Geleneksel Türk kültüründe komik ve eğlendirici bir sanat olan gölge oyunu bir perdenin arkasında sahnelenir. Perde kuklaların gölgelerinin görünmesi için arkadan aydınlatılır. Özelkan oyunun sözlerini İngilizce’ye çevirmeye çalışmış ama çeviri tam olmamış.
“Mümkün olduğu kadar eğlenceli yapmaya çalıştık ama epey zorlandık.”
Amerikalı seyirciye daha iyi hitap edebilmek için Amerikan Türk Derneği kurucusu Özelkan ve kızı Leyla, oyunun bazı kısımlarını ve espirilerini alsalar da kendi versiyonlarını yazmışlar.
Sergiledikleri oyun, orjinal oyunun ana kahramanları Karagöz ve Hacıvat’ın Amerika yolcukluklarını ve içine düştükleri durumları anlatıyor.
Hala Türkiye’de bazı tiyatrolarda gösterilen orjinal oyun beraber çalışan iki adamın gerçek hikayesi üzerine kurulu.
“Osmanlı İmparatorluğu zamanında bundan 500-600 yıl önce yaşamış iki komik karakteri hayal edin. Bu ikilinin inşaatta çalıştıklarına ve kostüme benzeyen komik kıyafetler giydiklerine inanılıyor. Çalışırken sürekli birbirleriyle dalga geçiyorlarmış. Bu da bir hikaye haline gelmiş. Bu karakterler öldükten sonra hikayeleri sokaklardan gölge tiyatrosuna uzanmış.”
Özelkan artık Türk Festivali’nin yöneticiliğini yapmasa da planlanmasında hala önemli bir rol oynuyor ve birçok insanın Türk kültürünü tecrübe etmeye ve gölge oyununu görmeye gelmesini ümit ediyor. Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace Tab q w e r t y u i o p [ ] Return capslock a s d f g h j k l ; ‘ shift ` z x c v b n m , . / shift English Deutsch Español Français Italiano Português Русский alt alt Preferences
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment