ABD’yi yeni bir kriz mi bekliyor?
Amerika Birleşik Devletleri, ekim ayında yeni bir kriz ile karşı karşıya kalabilir. Obama hükümeti, ekim ayının ortasında hazinenin borçlanma limiti sınırına ulaşılacağını açıkladı. Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran Cumhuriyetçi Parti devlet harcamalarında kısıtlamaya gidilmesi konusunda diretiyor.
Ülkenin borç limitine ulaşması ve yeni borçlanma için Kongre’nin hükümete yetki vermemesi durumunda Amerikan devleti çalışanlarına maaşlarını ödeyemez hale gelecek. Uzmanlar bunun ekonomi için ciddi risk olduğu konusunda uyarırken muhalif parti Cumhuriyetçilerin borçlanma limitini arttırmak için Obama hükümetine iki şart öne süreceği tahmin ediliyor. Bu şartlardan ilki devlet harcamalarında yeni kısıtlamaların yapılması ile yine aynı kapsamda değerlendirilebilecek ‘‘Obamacare’’ olarak bilinen yeni sağlık sigorta düzenlenmesinin de rafa kaldırılması.
Ekim ayının ortasında ABD hazinesi 16.7 trilyon dolarlık borçlanma limitine ulaşacak. Obama hükümeti yeni borçlanmaya gidebilmesi için Kongre’nin Temsilciler Meclisi ile Senato kanadından onay alması şart. Senato’da Demokratların üstünlüğü sözkonusu iken Temsilciler Meclisi’nde kontrol Cumhuriyetçilerin elinde.
Başkan Barack Obama, borçlanma limitini muhalif parti ile tartışma konusu yapmayacağını söyledi. Obama hükümetin borçlanma konusunda yasal bir hakkı olduğunu ileri sürdü.
Ekonomi uzmanları Kongre’nin Beyaz Saray’a borçlanma konusunda sıkıntı çıkarması durumunda bunun ülkenin uluslararası kredi notunu düşebileceği konusunda uyarıyor.
50 MİLYAR DOLAR ANCAK 3 VEYA 4 GÜN YETER
Boçlanma limitinin dolduğu gün hükümetin elinde 50 milyar dolar nakit para bulunacağını belirten Hazine Bakanı Jack Lew, ancak bu paranın da ülke giderlerini uzun süre karşılayamayacağını ifade etti. Bakan Lew ayrıca borçlanma limitinin arttırılmaması durumunda devlet tahvillerine milyarlarca dolar yatırım yapan yatırımcıların ellerindeki senetleri geri çevirme tehlikesinin olduğunu söyledi. Lew, “Böyle bir senaryo finansal piyasalar ile ekonomimizde önemli zarar ve kesintilere neden olabilir” diye uyardı.
Partiler Üstü Politika Merkezi (Bipartisan Policy Center) Ekonomi Direktörü Steve Bell, hazinenin elinde bulunan 50 milyar dolar nakitin ABD devletinin 3 veya 4 günlük harcamasına ancak yeteceğini söyledi. Bell, siyasilerin ekim ortasından önce uzlaşıya varmalarının ülkenin geleceği adına önem taşıdığını belirterek, aksi durumda piyasaların ciddi zarar görebileceği konusunda uyardı.
Uzmanlar, ekim ayı başlarında tarafların uzlaşıya varmasını tavsiye ederken ‘devlet kepenk kapayacak mı’ gibi spekülasyonlara dahi izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment