Twitter spam savaşından korunma rehberi

Twitter spam savaşından korunma rehberi

Önce Twitter’da binlerce takipçi ortadan kayboldu, sonra bazı hesaplar birden askıya alındı. Bunun üzerine ‘Twitter sansür mü uyguluyor?’ sorusu akla geldi ama kısa sürede anlaşıldı ki Twitter, spam yani istenmeyen, zararlı içerik paylaşan hesaplara yönelik ciddi bir operasyon yapıyordu.

Kaybolan takipçiler aslında zaten yoktular!  Bunlar takipçi vaat eden uygulamalar için üretilmiş sahte hesaplardı. Hesabı askıya alınanlar ise Twitter tarafından spam hesap kategorisinde değerlendirilmişti. Buna bir de farklı politik görüşteki Türk kullanıcılarının birbirlerini Twitter’a şikâyet etmesini eklediğimizde durum oldukça ilginç bir hal aldı.

Twitter bir hesabı nasıl askıya alır?

Dünya çapında Twitter’ın 500 milyon kullanıcısı olduğu biliniyor, her gün atılan ortalama tweet sayısı ise 400 milyon civarında. Twitter çalışanlarının, bu kadar çok hesabı ve mesajı tek tek incelemesi mümkün değil. Bunun için birtakım otomatik yazılımlar ve özel algoritmalar kullanılıyor.

Twitter bir hesabı neden askıya alır?

Twitter bir hesabı askıya almak için kullandığı tekniğin tüm detaylarını açıklamıyor ama hangi ilkelere dikkat ettiğini kullanım kurallarında açıkça belirtmiş. Aşağıdaki kurallardan bir veya birkaçını çiğneyen bir kullanıcının hesabı askıya alınabilir:

  • Kullanıcıların cihazına zararlı yazılım yükleyen web site adreslerini paylaşmak.

  • Kısa süre içerisinde çok sayıda kişinin hesabını takip altına almak veya takibi bırakmak.

  • Farklı hesaplar üzerinden aynı mesajı tekrar tekrar paylaşmak.

  • TT listesindeki etiketleri kullanarak çok sık aralıklarla tweet atmak.

  • Atılan tweetlerde sadece link paylaşmak.

  • Takipçi sayısını artırmak için otomatik takipçi programlarını kullanmak.

  • Bir gün içerisinde izin verilen limitten fazla sayıda tweet atmak.

Bir günde en fazla kaç tweet atabilirsiniz?

Twitter’da bir gün içerisinde maksimum bin tweet veya retweet atabilirsiniz. Eğer bu limiti kısa süre içinde aşarsanız hesabınız ‘spam yaptığınız için’ askıya alınır.

Twitter’ın takipçi limiti nedir?

Twitter teknik olarak günde en fazla 1000 kişiyi takip etmenize izin verir. Bundan fazla sayıda kişiyi takip etmeniz veya otomatik takipçi programları kullanmanız durumunda hesabınız spam olarak işaretlenir ve askıya alınır.

Twitter’da bazı hesapların askıya alınmasının sebebi ise kullanıcılar arasında yaşanan spam savaşları. Son aylarda, siyasi gündemi etkileyen bir araca dönüşen Twitter’da, karşıt siyasi görüşteki kullanıcılar birbirlerinin mesajlarını “spam” olarak Twitter’a bildiriyor. Eğer bu bildirimler Twitter’ın belirlediği bir limiti aşarsa şikâyete konu olan hesap dondurulabiliyor. Twitter’ın bir hesabı askıya alması için gereken şikâyet sayısı resmî olarak açıklanmış değil. Ama yazılımcıların hesabına göre, takipçi sayısının yüzde 5’inden fazla sayıda spam şikâyeti gelmesi, o tweetin atıldığı hesabın askıya alınmasına sebep olabilir.

Türk hükümeti muhalif hesapları kapattırabilir mi?

Twitter’da hesabı askıya alınanların bir kısmı politik mesajlar attıkları için hükümetin hesaplarını kapattırdığını ileri sürmekte. Oysa Twitter’ın 2013 yılı şeffaflık raporuna bakıldığında Türkiye’den gelen bilgi veya tweet silme taleplerinin hiçbirine olumlu cevap vermediği görülüyor. (Rapor için: http://transparency.twitter.com)

Hesabınız askıya alınırsa ne yapmalısınız?

Eğer hesabınız askıya alınırsa Twitter’a giriş yaptığınızda bir uyarı mesajı göreceksiniz. Bunun dışında e-posta üzerinden hesabınızın dondurulduğuna dair gönderilen mesajlara itibar etmeyin. Bu bir dolandırıcılık girişimi olabilir. Askıya alınan bir hesabı aktive etmenin tek yolu Twitter destek birimine başvuru yapmak. Bunun için http://bit.ly/1destek adresinden ‘suspended account’ seçeneğiyle bir form göndermeniz gerekiyor. Formu İngilizce doldurmalısınız, mesajınız kısa ve net olmalı. Formu doldurduktan sonra, hesap ayarlarınıza gidip izin verdiğiniz tüm uygulamaları kaldırın. Çünkü bu uygulamalardan birisi nedeniyle hesabınız askıya alınmış olabilir.

Gönderdiğiniz form bir Twitter yetkilisi tarafından incelendikten sonra hesabınız tekrar aktive edilebilir. Tabii şikâyetiniz haklı bulunursa. Bu işlem ise birkaç günden fazla sürebilir. Fırsat bu fırsat, bu süre içerisinde biraz Twitter detoksu yapmaya ne dersiniz?

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.