REUTERS- “IOC: 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliğinde rakip şehirler başa baş”
Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) 2020 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmak isteyen üç şehre ilişkin raporunda Madrid, Tokyo ve İstanbul arasından öne çıkan bir şehrin olmadığı belirtildi.
IOC “2020 Değerlendirme Komisyonu teknik raporunu sunarken, üç aday şehrin projelerinin yüksek kalitede olduğunu ve bu şehirlerden her birinin Olimpiyat Oyunları’nın organizasyonu bakımından benzersiz bir yaklaşım sunduğunu kaydetmek ister.” ifadesini kullandı.
Salı günü yayımlanan raporda, sıkıntılı olan İspanya ekonomisinin Madrid için herhangi bir risk teşkil etmediği, Türkiye’deki güvenlik ortamının İstanbul’un şansı için bir tehdit oluşturmadığı ve Tokyo’da teklifin mali açıdan güçlü olmasının düşük halk desteğini dengelediği belirtildi.
Kazanan şehir eylül ayında Buenos Aires’te düzenlenecek olan 125. Uluslararası Olimpiyat Komitesi Oturumu’nda belli olacak.
Beşinci kez aday olan İstanbul; hükûmet desteği, geniş halk desteği ve Olimpiyat Oyunları için gereken tesislerin inşaatını zamanında tamamlama konusunda tam not aldı.
Hükûmet Desteği
“Hükûmetin sunduğu desteğe ve TOKİ’nin başarılı geçmişine bakıldığında Komisyon, inşaat işlerinin zamanında finanse edilebileceği ve tamamlanabileceğinden emindir.” denildi.
Oyunların düzenleneceği mekânlara varış sürelerinin şehrin trafik sorunu dikkate alındığında biraz iyimser kaldığı düşünülürken İstanbul’un son 20 yıl içinde toplu taşımayı büyük ölçüde iyileştirdiği göz önüne alınmaktadır.
Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat bir telekonferans görüşmesinde, “Bu rapor bizi çok mutlu etti. Sunduğumuz beş teklifin tamamına baktığınızda şu anki teklifimiz en iyisi. Raporda en önemli varlıklarımızın, özellikle sağlam ve kanıtlanmış çözümlerimizin ve hükûmet, özel sektör ve genel kamuoyunun Olimpiyat Oyunları’na verdiği önemli desteğin altı çiziliyor.” dedi.
Rapor, mayıs sonundan bu yana Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükûmetine karşı düzenlenen protestolardan önce hazırlanmıştı.
“Protestoların uzun süreceğini düşünmüyorum çünkü protestocuların mesajları alındı.” diyen Arat, “Görmek istemediğimiz bazı sahneler yaşandı fakat daha iyi bir Türkiye daha iyi bir anlayış, daha iyi bir demokrasi ortamı görmeyi iple çekiyoruz.” şeklinde konuştu.
Güvenlik Meseleleri
Raporda, Suriye ve PKK gerillaları konusundaki sorunlara rağmen ülkenin Olimpiyat Oyunları sırasında başarılı bir şekilde güvenliği sağlayabileceği belirtildi.
Türkiye’deki protestolar ve polis müdahalesinin temmuz ayında Lozan’da gerçekleştirilecek olan toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor.
2016 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapma yarışında Rio de Janerio’ya yenilen Tokyo’nun 4,5 milyar dolar rezerv fonu bulunmakta. Komisyon Japon ekonomisinin Oyunlar için gereken altyapıyı destekleyecek mali güce sahip olduğuna inanıyor. Fakat Tokyo, halk desteği açısından her iki rakibinin de gerisinde kalıyor.
Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmak için üçüncü kez aday olan Madrid, mevcut altyapısı sayesinde büyük bir tesis ya da altyapı yatırımı yapmaya ihtiyaç duymuyor. IOC, Madrid’in seçilmesi durumunda İspanya’daki ekonomik gerilemenin de Olimpiyat Oyunları için büyük bir risk teşkil edeceği kanısında değil.
Habrin orjinali: http://www.reuters.com/article/2013/06/25/us-olympics-istanbul-protests-idUSBRE95O0MI20130625
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment