Wall Street’i şimdi de ‘öğrenci kredileri’ endişesi sardı
ABD ekonomisinin kalbinin attığı Manhattan’daki Wall Street’i bundan sonra bekleyen en önemli sınavın öğrenci kredileri olacağı ifade ediliyor.
Amerika’da 7 milyon üniversite öğrencisinin borcunun 1 trilyon dolara çıkarak rekor seviyeye ulaşması ekonomistleri endişelendiriyor. Eğitim süreci boyunca kredi almak zorunda olan öğrencilerin mevcut kriz yüzünden mezun olduktan sonra iş bulamayacakları ve bu yüzden kredi geri ödemelerini geçiktirecekleri, ekonominin de bu durumdan olumsuz etkileneceği öngörülüyor. Normal şartlarda öğrencilerin mezun olduktan 6 ay sonra kredilerini geri ödemeye başlaması gerekiyor.
Son yıllarda ekonomide yaşan sıkıntılardan dolayı artan işsizlik nedeniyle Amerikada yaşayan birçok insan üniversitelere master ve doktora programı için başvuruda bulundu. Kredi borçlarının artmasına neden olarak da bunu fırsat bilen birçok üniverisitenin yüzde 73 oranına varan fiyat artışına gitmesi gösteriliyor. Uzmanlar öğrenci borçlarının bir kısmının devlet destekli olduğunu ifade ederken, özel kurumların bu kredileri verirken geri ödemelerin ne zaman ve nasıl yapacağına çok dikkate almadıkları için sorunun daha da derinleşmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.
Okul paralarının çok pahalı olduğunun söyleyen Natixis Associates Sabit Gelir Kredileri Grup Başkanı Abdullah Karataş, kredi alarak harcama yapan öğrenciler iş bulamadıkları için ekonomide şişmenin olacağı uyarısında bulundu. Öğrencilerin kredi aldıktan sonra okul harcamalarına devam ettiğini aktaran Karataş, “Okulların birçoğunun yıllık fiyatı 30 bin dolar civarında, öğrenci bu süreç içerisinde aldığı krediyi harcıyor. Okul bittikten sonra kredilerin geri ödenmesi lazım ama işsizlik yüksek olduğu için bu borçlar geri ödenmiyor. İş bulabilenlerde kira, yaşam ihtiyaçları vs derken borçları geri ödemeyi bırakın, ek borç alarak hayatlarını devam ettirmek zorunda kalıyorlar.” dedi. Uzun vadeli olarak tek çözümün kredi kurumlarına kısmen destek veren devletin bir an önce elini çekmesi gerektiğini kaydeden Karataş, “Öğrenci kredisi konusunda vergi veren vatandaşın garantsini bu işten çekmek lazım. Çünkü bu destek sadece borç balonun şişmesinden başka herhangi bir yararı yok.” ifadelerini kullandı.
Amerika’nın en pahalı üniversitelerinden birinde okuyan ve isminin verilmesini istemeyen iki öğrenci, toplam 400 bin dolar borçları olduklarını ve borçun kendilerini strese soktuğunu söyledi. 25 yaşındaki üniversite mezunlarının yüzde 53,6 oranında işsiz olduğu ifade edilirken, bu oran son 11 yılın en yüksek rakamı olarak kayıtlara geçti. Bu arada temmuz ayına kadar 3,4 oranında olan kredi faiz oranlarının Obama hükümeti tarafından aynı oranda tutması için Cumhuriyetçilerle anlaşması lazım, aksi takdirde faiz oranı 6,8 olarak borçun artmasına neden olacağı dile getiriliyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment