CNN- “Türkiye’deki protestolar”
SUNUCU: Bu hafta sonu Türkiye’deki protestolarda çok çirkin görüntüler yaşandı. Protestolar, ilk olarak hükûmetin İstanbul’daki Gezi Parkı’nı yıkıp yerine bir alışveriş merkezi yapma projesine karşı başladı. Salı ve çarşamba günü polis protestoculara biber gazı ve tazyikli su sıktı. Protestocuların bir kısmı da havai fişek, molotofkokteyli ve taş atarak karşılık verdi. Türkiye Başbakanı Erdoğan Ankara’daki evinde protesto liderleriyle görüştü ve Park’ı yıkma planını en azından mahkeme kararı belli olana dek askıya almaya karar verdi. İstanbul’a, Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Hugh Pope’ye bağlanıyoruz. Erdoğan ekonomi ve siyasette bu kadar başarı elde ettikten sonra bir park engeline takıldı. Bu nasıl oldu?
POPE: İstanbul’da çoğu kişi hükûmetin yaşam şekillerine karıştığını ve kendilerini dinlemediğini düşündü, sonunda bu gelişmeler yaşandı. İnsanlar sokaklara taştı.
SUNUCU: Başbakan’ın konuşmalarında tarzı çok mu sertti? Olayların kendi istediği gibi yürümemesine katlanamıyor mu?
POPE: Mitingler düzenliyor ve seçmenlerine hâlâ oy verdikleri o güçlü adam olduğunu göstermek istiyor. Başbakan Erdoğan aslında pek değişmedi. Ülkenin geneline baktığınızda ülkenin durumu bazı şehirlerde gördüğümüz bu şaşırtıcı siyasi gelişmelere rağmen son derece normal görünüyor. Asıl soru Başbakan’a iki yıl önce oy vermeyen diğer yüzde 50’lik kesimin ne yapacağı. Muhalif partilere mi yönelecekler? Bu partiler iki haftadır sokaklara dökülen insanların isteklerini ifade etme konusunda son derece başarısız oldular. Yoksa bu hareketi geliştirmek için yeni bir siyasi oluşum mu başlatacaklar?
SUNUCU: Başbakan Erdoğan’ın aslında demokrasiden yana olmadığını söyleyenler var. Demokrasiyi kendi amaçları için kullandığını söylüyorlar. Sence bu doğru mu?
POPE: Türkiye demokratik bir ülke. Ülkede düzenli olarak genel seçim yapılıyor. Başbakan da oylarını sürekli artırarak iktidara geldi. Asıl sorun şu: İnsanlar bu kadar güçlü bir seçmen kitlesi olan Başbakan’ın kimseye danışmadan her istediğini yapmaya çalıştığını düşünüyorlar. Türkiye’deki ayaklanmaların en büyük sebebi bu.
SUNUCU: Peki ülkedeki itibarı zarar gördü mü? Şimdiye kadar olağanüstü başarıları vardı.
POPE: Türkiye’deki PKK isyanını dindirmede çok önemli bir iş yapıyor. Bu isyan, son 30 yılda 35 bine yakın insanın ölümüne neden oldu. Bu çalışmalarını gerçekten sürdürmesi isteniyor. Bir de Avrupalı politikacıların Türkiye’nin AB üyelik sürecini durdurmaya çalıştıklarına dair söylentiler var. Protestocular bunu istemiyor. Onlar da aslında AB’nin istediğini istiyorlar, daha fazla şeffaflık.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment