REUTERS- “Türkiye Moody’s’in notunu artırmasını memnuniyetle karşıladı”
Türkiye cuma günü kredi notunun ikinci kez yatırım yapılabilir seviyeye çıkarılmasını, on yıllık bir ekonomik reformun uluslararası piyasalar tarafından onaylanması olarak görerek memnuniyetle karşıladı.
Ancak Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyaretiyle aynı zamana gelen bu hareketin, Türk lirasına çok fazla sermaye akışını tetikleyebileceğine dair bazı endişeler, hükûmetin hevesini kırdı.
Moody’s, perşembe günü geç saatlerde Türkiye’nin stabil görünümüyle birlikte kredi notunu Baa3’e yükseltti böylece ülkeyi, yatırım yapılabilir seviyeye getirdi ve ekonominin yükselen piyasadan gelişmiş piyasaya dönüşümüne katkıda bulundu.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’yi kasım ayında yatırım yapılabilir seviyeye yükseltirken Standard & Poor’s, ülkeye bir derece aşağıda not vermişti.
Muhafazakâr, piyasa yanlısı AK Parti 2002’de iktidara geldiğinden bu yana Erdoğan, kriz eğilimli bir ekonomiyi, kişi başına düşen geliri üç katına çıkararak Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisine dönüştürdü.
Çoğunluğu Müslüman olan ülkenin başarısı, Türkiye’nin uzun zamandır katılmak istediği Avrupa Birliği’ndeki ekonomik kargaşayla aynı zamana denk geldi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açıklamasında, “Türkiye, gerek iktisaden gerek siyaseten bu ve hatta bunun daha üstündeki bir notu zaten hak ediyordu. Bu anlamda, bu açıklamayı hakkımızın gecikmiş teslimi olarak görüyorum.” dedi.
Çağlayan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bundan sonra gerek doğrudan yatırım anlamında gerek portföy yatırımı anlamında daha büyük yatırımlar bekliyoruz. Merkez Bankası, bunun Türk lirası üzerinde yaratacağı baskılara karşı hazırlıklı olmalı.”
–Geç Kalmış Bir Karar–
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin mevcut kredi seviyesine ulaşmasının aldığı zaman konusunda Çağlayan’ın eleştirilerini yineledi.
Babacan açıklamasında, “Bu karar yerinde olduğu kadar gecikmiş bir karardır. Ekonomide attığımız doğru adımlar sayesinde ülkemizin uluslararası piyasa göstergeleri uzun süredir, yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunmaktaydı.” dedi.
Moody’s, notun bir kademe yükseltilmesinin, ekonomideki ve kamu finansmanındaki yapısal gelişmeler nedeniyle olduğunu açıkladı.
Moody’s, Türkiye’nin borç yükünün gelecek yıllarda azalmasını beklediğini belirtti.
Haberin orjinali: http://www.reuters.com/article/2012/06/20/turkey-ratings-idUSWNA958320120620
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment