ABD’de ‘kız-erkek ayrı’ eğitim veren okulların sayısı hızla artıyor

ABD’de ‘kız-erkek ayrı’ eğitim veren okulların sayısı hızla artıyor

Ülke genelinde tartışma konusu olan, kız-erkek ayrı eğitim veren okulların sayısı artmaya devam ediyor. Politikacılar, eğitimciler ve aileler sadece kız veya sadece erkek öğrencilere eğitim veren ayrı okulların faydalı olup olmadığını tartışıyor.

Ayrı okullar toplumun belli bir kısmından destek görürken diğer bir kısımdan tepki topluyor. Ayrı okulların eğitim kalitesini artırdığı yapılan özel araştırmalarla ispatlanırken bazı eğitim uzmanları kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı eğitim görmesi halinde birlikte çalışmayı gerektiren iş ortamlarında sıkıntılar yaşanabileceğini öne sürüyor.

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre ayrı eğitim gören öğrenciler yazılı sınavlarda karma okullardaki öğrencilere göre daha başarılı oluyor. Araştırmaya göre ayrı eğitim veren okullardan mezun öğrencilerin üniversiteye yerleşme oranları da karma okullara göre daha yüksek. Bir diğer araştırmaya göre ise kız öğrenciler sıcak ortamda daha iyi öğrenirken erkek öğrenciler soğuk otamlarda daha başarılı oluyor. Duvar renklerinin de erkek ve kız öğrencilerde öğrenme kabiliyetini etkiliği belirtiliyor.

Araştırmalar ayrıca, öğrencileri meşgul eden eğlence, kavga, suç işleme, vakti boşa harcama, taciz ve gebelik gibi olumsuzlukların ayrı eğitim veren okullarda en aza indiğini gösteriyor. New York Harlem’de 2003’te yapılan bir çalışma dikkat çekici sonuçlar ortaya çıkardı. Buna göre, ergenlik çağındaki çocuklarda hamile kalma oranı sadece kızların okuduğu okullarda 40’ta 1 iken, karma eğitim veren yerlerde 3’te 1. Karma okullara giden kızlar nasıl göründükleriyle, sadece kız okuluna gidenler ise kim oldukları ile daha çok ilgileniyor. Ayrı okula gidenlerin kendine güven oranları da yüksek. Amerika genelinde kız okullarına giden öğrenci oranı yüzde 2. ABD Senatosu ve kongredeki kadınların yüzde 20’si sadece kızların gittikleri okullardan mezun olmuş.

2008 yılında, Knowledge Network tarafıdan ülke genelinde yapılan bir anket Amerikalıların üçte birinden fazlasının ayrı okulları desteklediğini gösteriyor. Anket sonuçlarına göre, kendilerine ‘Çocuklarınızı ayrı eğitim veren okullara gönderir misiniz?’ sorusu yöneltilen Amerikalıların yüzde 14’ü ‘kesinlikle evet’ derken yüzde 28’i ‘büyük ihtimalle evet’ cevabını verdi. Bununla birlikte ankete katılanların yüzde 25’i bu okullara karşı olduğunu ifade etti.

Ülkede ilk olarak 1995 yılında üç okul ayrı eğitim uygulamasına başladı. Ulusal Ayrı Eğitim Derneği tarafından son olarak 2013 yılında yapılan sayımda ülke genelide erkek ve kız öğrencilere ayrı eğitim veren okulların sayısının 506 olduğu belirtiliyor. Bu okullardan 116’sı sadece erkek veya sadece kız öğrencilere eğitim verirken 390’ı bazı derslerde öğrencileri ayırıyor.

2006 yılında yapılan yasal düzenlemeler de devlet okullarına isteğe bağlı olarak ayrı eğitim verme imkanı sunuyor.

Ülke genelinde sayısı hızla artan tek-cins okullara son olarak Los Angeles’ta açılacak olan iki kız okulu eklendi. Los Angeles Eğitim Müdürlüğü, geçtiğimiz hafta aldığı kararla yalnızca kız öğrencilere hizmet verecek iki okula açılış izni verdi.

Los Angeles’da devlet okulu olarak açılacak olan Kız Akademisi (GALA) fen bilimlerine yönelik eğitim verecek. Bir diğer kız okulu olan Atletik Liderlik Kız Okulu (GALS) ise devlet destekli yarı özel okul statüsünde olacak. GALS spor alanına yoğunlaşacak.

GALA, karma eğitim veren Los Angeles Lisesi kampüsünde kendisine ayrılan kısımda hizmet sunacak. Açıldığı yıl 6. sınıftan 9. sınıfa kadar öğrenci kaydı yapacak olan kız okulu, her yıl sınıf seviyesini artırarak üç yıl içinde 6-12. sınıflar için eğitim veren bir kurum haline gelecek. GALA için ayrılan başlangıç bütçesiden 333 bin 800 dolar kampüs içindeki yeni düzenlemeler için, 138 bin dolar ise müdür ve müdür yardımcısı maaşları için kullanılacak.

Atletik alanda eğitim verecek olan GALS ise çoğunlukla, Van Nuys, Panorama City, ve North Hills bölgelerindeki 6 ilâ 8. sınıf kız öğrencilere hitap edecek. Okul önümüzdeki yıl 6. sınıf için 125 öğrenci alacak. Sıkı bir akademik program sözü veren GALS yöneticileri, sportif faaliyetler sayesinde öğrencilerin fiziksel ve akademik gelişimin birbirine etkisini bizzat tecrübe edeceklerini savunuyor.

Los Angeles’da halihazırda bazı derslerde kız ve erkek öğrenciler ayıran bir okul bulunuyor. Okula daha çok Güney Koreli öğrenciler rağbet ediyor.

LAUSD yönetimi, erkek öğrenciler için de benzer projeler hazırlıyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.