ABD’den Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar

ABD, Sony Picture’e geçtiğimiz günlerde siber saldırısı düzenleyen Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımlarını genişletti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın bugün imzaladığı karara göre, yaptırım listesine Kuzey Kore’nin 10 yetkilisi ve devlete bağlı 3 şirket eklendi. Yaptırımlar Kuzey Kore’ye karşı ‘ortantılı tepki’ olarak nitelendirildi. Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada, yaptırım kararının Kuzey Kore’nin devam eden kışkırtıcı, isitikrarsızlaştırıcı ve baskıcı politikalarına karşılık alındığı ifade edildi. Beyaz Saray, Kuzey Kore’nin siber saldırılarını ciddiye aldıklarını belirterek, “Bu saldırılar ABD şirketleri ve sanatçıları üzerinde yıkıcı etkiler oluşturmak için yapıldı.” ifadelerine yer verildi.

Sony Pictures’ın yapımcılığını üstlendiği ve Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong Un’a iki ABD’li gazeteci tarafından suikast düzenlenmesini anlatan komedi filmi “The Interview” (Röportaj), iki ülke arasındaki gerilimi artırmaya devam ediyor.

‘Röportaj’, gösterime girmeden önce dağıtımcısı Sony Pictures’e internet korsanları tarafından siber saldırı düzenlenmişti. Korsanlar, yolladıkları mesajlarda “11 Eylül 2001’de neler olduğunu hatırlayın. Size tavsiyemiz bu filmi vizyona sokan sinemalardan uzak durmanız.” tehdidinde bulunmuştu. Sony ise filmi planlandığı tarihte (24 Aralık) ABD’de bazı sinema salonlarında ve internet üzerinden gösterime sokmuştu. Kuzey Kore yetkilileri sözkonusu siber saldırılarını reddediyor.

ABD, uzun yıllardır nükleer program nedeniyle Kuzey Kore’ye yaptırım uyguluyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.