NY Times: Paranoyak otoriter lider Erdoğan paralel evrende yaşıyor
Dünyanın en tanınmış gazetesi New York Times, aralarında gazeteci, senaryo yazarları ve televizyon yapımcılarının olduğu kişilere yönelik operasyonlar ile ilgili bir başyazı yayınladı.
New York Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘paralel bir evrende yaşayan otoriter bir lider’ olduğunu yazdı. Gazetecilere yönelik söz konusu operasyonların 17 Aralık’ı yolsuzluk belgelerinin kamuoyu tarafından hatırlanmasını engellemek amacıyla yapıldığına dikkat çeken gazete, ifade özgürlüğünün baskı altında olduğunu belirterek Erdoğan’ı ‘paranoyak kabadayılık’ ile suçladı.
İşte New York Times’da yayınlanan başyazının tem metni:
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Aralık’ta gazeteci, senaryo yazarı ve televizyon yapımcılarına yönelik kitlesel gözaltılar iktidarı ele geçirme eğilimde olan ‘paralel devlet’ ajanlarını bertaraf etmek adına gerekli olduğunu söylüyor. Ancak Erdoğan’ın eleştirleri ve muhalefeti bastırma çabaları paralel bir evrende yaşayan bir otoriter lider olduğunu gösteriyor. Demokratik, NATO müttefiki ve Avrupa Birliği üyeliği adayı bir ülke her nasılsa hukuk kurallarını altüst ediyor ve ifade özgürlüğünü baskı altında tutuyor.
Gözalatılar, Türk roman yazarları Orhan Pamuk ve Elif Şafak’ı, Erdoğan’ın Adalet ve Kalkınma Partisi’nin itibarını sarsmaya kendini adamış “uluslararası edebiyat lobisi”nin gizemli kuklaları olduğunu iddia eden vahşi suçlamaların hemen arkasından geldi. Söz konusu yazarlar sosyal medyada, ‘batı tarafından kullanılan bir proje’ olarak etiketlendikleri bir karalama kampanyasına maruz bırakıldılar.
Erdoğan hükümeti, geçtiğimiz Aralık ayında hükümeti vuran yolsuzluk skandalına karşılık olarak interneti kısıtlayan ve Türk hukuk sisteminin bağımsızlığını kendi kontrolü altına alan yeni yasaları zorladı. Kitlesel gözaltıların zamanlaması yolsuzluk skandalının yıl dönümüne denk geliyor. Ve öyle görünüyor ki 17 Aralık’ın yıl dönümünde hükümetin ortaya saçılan yolsuzluk belgelerinin kamuoyu tarafından tekrar hatırlanmasına engel olmak icin dizayn edilen gözaltılar bunlar. Bu gazetecilerin birçoğu Erdoğan’ın siyasi rakibi olan Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Samanyolu Yayın Grubu ve Zaman Gazetisi’nde çalışıyor.
Eylül ayında, Erdoğan hükümeti uzun süredir askıda olan Avrupa Birliği’ne girme çalışmaları için yeni bir stratejiyi kamuoyuna duyurdu. Ancak yakın zamandaki kitlesel gözaltıları Avrupa Birliği’nin “demokrasinin özü olan basın özgürlüğüne ters” ifadesiyle eleştirmesine karşılık Erdoğan, ‘kendi işlerine bakmalarını’ söyleyerek tepki verdi.
Sayın Erdoğan’ın paranoyak kabadayılığı derin kaygı veriyor. Hükümetin ifade özgürlüğünü baskı altında tutma, yazarlara iftira atma ve hukuku etkisizleştirme çabaları Türkiye’nin demokrasisini yok ediyor. Türkiye, önümüzdeki yıl G20’nin başkanlığını üstlenecek. Erdoğan hükümeti bu platformu Türkiye’nin uluslararası duruşunu gündeme getirmek için kullanmayı umut ediyor. Ancak demokratik haklara yaptığı bu saldırılar tam ters etkiyi yapıyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment