ABD: Afganistan ile Pakistan arasında imzalanan anlaşmadan memnun

ABD: Afganistan ile Pakistan arasında imzalanan anlaşmadan memnun

ABD yönetimi, Afganistan ile Pakistan arasında Orta Asya elektriğini Güney Asya’ya taşıyacak CASA-1000 projesi kapsamında imzalanan elektrik devir anlaşmasından memnun kaldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki konuyla ilgili açıklamasında, Afganistan ile Pakistan arasında imzalanan anlaşmayı ikili münasebetlerin daha da ileri seviyeye taşınmasında önemli adım olarak değerlendirdi. Psaki ayrıca, sözkonusu anlaşmayı, Cumhurbaşkanı Aşraf Gani ile Başbakan Abdulla Abdulla yönetimindeki Kabil hükümetinin ilk diplomatik başarısı olarak nitelendirdi.
ABD Büyükelçiliği açıklamasında, “CASA-1000 projesi tamamlandığında, Tacikistan ile Kırgızistan’ın yaz döneminde ürettiği elektriğin fazlasını Afganistan ile Pakistan’a ihraç edilecek. Proje, bölgesel enerji pazarının önemli boyutunu meydana getirecek. Elektriğin devir anlaşmasının bir sonraki alım-satım anlaşması için bir ön hazırlık niteliğini taşıyacak ve projenin donörlerine bu işe girme cesareti verecek” denildi.

CASA-1000 projesi, 1300 MWt gücündeki Kırgızistan ile Tacikistan elektriğinin Afganistan ile Pakistan’a taşınmasını öngörüyor. Sözkonusu elektrik miktarının 300 MWt’ını Afganistan, geriye kalan 1000 MWt’ını ise Pakistan kullanacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.