Brezilya ve ABD, pamuk üretimi konusunda anlaştı
Brezilya ile ABD arasında 12 yıldır süren pamuk üretim anlaşmazlığında, iki ihracat devinin arasındaki buzlar erimeye başladı. İki ülke, uluslararası ticarette aralarında tartışmaya sebep olan pamuk üreticilerini destek programıyla ilgili bir uzlaşmaya vardı. İki ülkenin ilgili bakanlıkları yapılan görüşmelerin ardından ortak bir deklarasyon yayınlayarak pamuk ile ilgili anlaşmazlığı bitirdiklerini açıkladılar.
Pamuk üretiminde dünyanın 5.büyük üreticisi ve 3.büyük ihracatçısı olan Brezilya, ABD’de geçen tarım yasasından sonra dünya piyasasında konumunu ve rekabet gücünü bir nevi kaybetmiş durumdaydı. ABD’nin kendi pamuk üreticilerine sağladığı sübvansiyonlar yüzünden haksız rekabete maruz kaldığını birçok kez Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) bildiren Brezilya, topluluktan somut bir yanıt alamayınca, ülkeye giren pamuklu ürünlerin vergisinde yüzde 100’lük artışa gitmişti.
Dünya Ticaret Örgütü’ne 8 yıl önce ABD’yi şikayet eden Brezilya, misilleme yapmak yerine diplomatik çözüm arayışına girdi. ABD’nin pamuk piyasasında kendi çiftçilerine avantaj sağlamak için attığı adımlara onay veren kurul, Brezilya’ya giren ABD ürünlerine ek vergiler koyma hakkı vererek pamuk ticaretinde dengeyi sağladı. Söz konusu uygulama ile birlikte Brezilya’ya 294,7 milyar dolar değerinde vergi yükseltme hakkı verilirken, bu rakamın gelecek senelerde ABD yönetiminin çiftçilere yapacağı ödemeye göre değişebileceği belirtildi.
Konuyu basına değerlendiren Brezilya Dışişleri Bakanlığı yapılan anlaşmalar sonucunda ABD ile pamuk ticaretinde 10 yıl daha sorun yaşamayacaklarını dile getirdi. Ayrıca uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğu savunulan ABD’nin pamuk üretimini süspanse uygulamasına hiçbir suretle misilleme ile karşılık verilmeyeceği de duyuruldu. Brezilyalı Pamuk Üreticileri Birliği, bu davanın kendileri lehine bir zafer olarak sonuçlandığını belirttiler. Brezilya’daki tarımsal üretimi büyük ölçüde etkileyen ve pamuk çiftçisini mutlu eden bu haber, Brezilya’nın dünya pamuk piyasadaki yerini tekrar kazanmasını sağlayacak.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment