CNN – “Başbakan yardımcısı Ali Bababacan: Yüzde 4 büyüme hedefimizi koruyoruz”
SUNUCU: Türkiye en hızlı büyüyen piyasalardan biri. Ülkenin bir ayağının Avrupa’da bir ayağının Asya’da olması, bazen bir lütuf bazen de bir dezavantaj olabiliyor. Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan şimdi Global Exchange’de bizimle beraber ve kendisiyle bu zorlukların bazılarını konuşacağız. Hoşgeldiniz… Başbakan adına ekonomik portföyü siz yönetiyorsunuz. OECD Genel Sekreteri’nin bu sabah söylediği gibi, şu anda kırmızı bölgedeyiz. Durum endişe verici çünkü gidişat kötü. Bu yıl yüzde 4 büyüme oranını koruyabilecek misiniz?
ALİ BABACAN: Son birkaç ayda pek çok uluslararası kuruluş ve piyasa analisti, Türkiye’nin 2013’te yüzde 4 büyüyeceğini tahmin ediyor. Örneğin Dünya Bankası yüzde 4 büyüme öngörüyor; bu, OECD’nin tahminlerine yakın ve pek çok piyasa analisti de benzer tahminde bulunuyor. Dolayısıyla yüzde 4 hedefimiz yerli yerinde duruyor.
SUNUCU: Biliyorsunuz Türkiye’nin cari işlemler açığı geçmişte iki haneli rakamlara ulaşmıştı ve bu, altyapı harcamalarını zorlaştırıyor, bütçeyi yönetmekte sıkıntı yaratıyordu. Şu anda bu oran yüzde 7 civarında, 2013 tahmini de bu yönde. Avro bölgesi yılın ikinci yarısında da sarsılmaya devam ederse bu, size büyümeyi korumak için yeterli esnekliği sağlar mı?
ALİ BABACAN: 2012’den beri çok önemli bir yeniden dengeleme programı uyguluyoruz ve bu bizim cari işlemler açığımızı yüzde 3,5 oranında düşürmemize yardımcı oldu. Şu anda Türkiye’de dış talep ve iç talep çok daha dengeli. 2013’te yüzde 4 olması beklenen büyüme daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme. Ve bu, sağlam kamu maliyesi, bütçe disiplini, yapısal reformlar, güçlü bankacılık sistemi ve Merkez Bankamızın yenilikçi para politikasının bir sonucu.
SUNUCU: Bazı konularda hüsrana uğramış olmalısınız. Türkiye’nin hak ettiğine inandığı yatırım derecesi bazı derecelendirme kuruluşları tarafından verilmedi. Sizce 2013’te bunları elde edebilecek misiniz?
ALİ BABACAN: Türkiye’ye yatırım derecesi veren tek bir derecelendirme kuruluşu var. Diğerlerinin de bunu izlemesini bekliyoruz. Mesele şu ki 2008-2009 krizinden önce derecelendirme kuruluşları piyasaların önündeydi, yatırımcılara ülkelerin ve şirketlerin ne yöne ilerleyeceklerine ilişkin rehberlik ediyorlardı. Ancak krizden sonra bir anlamda geride kaldılar. Dolayısıyla Türkiye olarak yaptığımız şey ilerlemek; derecelendirme kuruluşları ise bizi biraz geriden takip ediyor.
SUNUCU: Yatırım derecesinin ikinci bir kuruluştan daha alacak mısınız sizce?
ALİ BABACAN: Bu onların kararı ama biz, Türkiye’nin daha yüksek dereceleri hak ettiğine inanıyoruz. Faiz oranlarımıza, risk primine baktığınızda, kredi temerrüt takası rakamlarına baktığınızda, halihazırda yatırım derecesi rakamları konusunda iyi göstergeler var. Dolayısıyla yatırım rakamlarına baktığınızda yatırımcılar, piyasadaki oyuncular Türkiye’ye zaten yüksek bir yatırım derecesi vermiş durumdalar.
SUNUCU: Türkiye ile ilgili endişelerden biri şu anki siyasi durumla ilgili. Özellikle güney sınırınızda Suriyelilerle ilgili gelişmeler… Amerika’dan bir heyet bugün sınıra gidip mültecilerin durumunu inceleyecek. Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile yakın olduğunuzu biliyoruz. Uluslararası arenada harekete geçilmesi için ne olması lazım? 60 binden fazla insan öldü. Sanki herkes küresel bir satranç oynuyor gibi. Ancak somut bir eylem görmüyoruz.
ALİ BABACAN: Şu anda Suriye’de yaklaşık 2,5 milyon yerinden edilmiş insan var, yarım milyondan fazla kişi ülkeden kaçtı. Şu anda Türkiye’de 150 binden fazla Suriyeli ziyaretçimiz var, onlarla ilgileniyoruz. Bu kadar çok vatandaşını öldürdükten ve kendi vatandaşlarını öldürmek için gemiler, uçaklar, helikopterler kullandıktan sonra bu rejimin geleceği olmadığına inanıyoruz. Er ya da geç gidecek. Artık hiçbir meşruiyeti kalmadı. Devam etmek için siyasi veya yasal meşruiyete sahip değil. Dolayısıyla gideceklerine inanıyoruz.
SUNUCU: Soruna 2013’ün ilk yarısında bir çözüm bulunacağına inanıyor musunuz?
ALİ BABACAN: Zamanlama konusunda kesin olmak çok zor çünkü pek çok faktör ve konuya dâhil olan pek çok ülke var. Neticede bunun bir BM kararı olması gerektiğine inanıyoruz. Ama bildiğiniz gibi Güvenlik Konseyinin bazı daimi üyeleri Suriye için bazı çözüm yollarını desteklemiyor.
SUNUCU: Rusya ve Çin’den bahsediyorsunuz sanırım…
ALİ BABACAN: Ülke adı vermek istemiyorum ama durum bu.
SUNUCU: Sizi göndermeden önce Türkiye’de gerçekleşecek iki dev projeden bahsetmek istiyorum: 9 milyar dolarlık, 150 milyon yolcu kapasiteli dünyanın en büyük havaalanı ve Boğaz’a paralel 45 kilometrelik kanal projesi… Bu projelerde ciddi misiniz?
ALİ BABACAN: Bu iki proje de çok ciddi projeler. Havaalanı projesi dört aşamalı bir proje. Birinci aşama için mayısta ihaleye çıkılacak. 25 yıllık bir lisans verilecek ve kim en yüksek bedeli verirse ihale ona gidecek.
SUNUCU: Hem Frankfurt hem de Dubai ile rekabet etmeye çalışıyorsunuz. Sizce Türkiye bu piyasayı alabilir mi?
ALİ BABACAN: Türkiye’nin konumu çok ilginç. Avrupa, Asya ve Afrika’nın kesiştiği bir noktada yer alıyor. İstanbul’un bu üç kıtanın ortasında çok önemli bir merkez olma kapasitesine sahip olduğunu düşünüyoruz. Başka bir şehri veya ülkeyi rakip olarak zikretmek istemiyoruz; İstanbul kendi potansiyeline sahip. Bu nedenle bu havaalanının inşası dört aşamalı olacak, 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Sadece devletin parası harcanmayacak, özel sektör inşa edecek. Bu, aynı zamanda projenin fizibilitesini gösteriyor. Dolayısıyla çok gerçekçi bir proje.
SUNUCU: Teşekkürler, Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan konuğumuzdu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment