Petrol 3 ayın en düşük seviyesinde

Petrol 3 ayın en düşük seviyesinde

Brent (en kaliteli petrol)  petrol son 3 ayın en düşük seviyesini gördü.

•    Petrol fiyatları Çin’in büyüme verisiyle 104 $’dan geri döndü. Brent petrol dün oldukça volatil bir seyir izledi. 19 Haziran’dan bu yana aşağı yönlü bir trend izleyen Brent petrol, dün 104,4 $/varil’e kadar gerilemesinin ardından Çin’den ekonomik aktivitiye yönelik gelen olumlu veriler ile yeniden yükseldi ve bu sabah 107 $ seviyesinde. Altın ise düşünü dün de sürdürdü ve bu sabah 1.300 $/ons’in altından işlem görüyor.

•    Fed Başkanı Yellen, dün Senato’da gerçekleştirdiği konuşmada ekonomide toparlanma görülmekle birlikte, ekonomik görünüme ilişkin belirsizliğin faiz oranlarının beklentilerden önce veya sonra gerçekleşmesi üzerinde etkili olacağını belirtti. İstihdam piyasasında kayda değer iyileşme görüldüğünü ancak bazı göstergelerin hala zayıf olduğunu belirttik. Yellen, ilk çeyrekteki daralmaya da dikkat çekerek ekonomik büyüme hızının yakından takip edildiğini belirtti. İstihdam piyasasındaki iyileşme tahmin edilenden daha önce gerçekleşmesi halinde faiz artışının beklentilerden önce ve daha hızlı olabilecek. Konut sektöründeki toparlanma ise sınırlı.

•    ABD’de perakende satışlar Haziran’da aylık %0,2 artış ile beklentinin bir miktar altında kaldı. Nisan ve Mayıs verileri ise yukarı yönlü revize edildi. Oto hariç satışlardaki artış %0,4 oldu. Almanya’da ise yatırımcıların beklentilerini gösteren ZEW endeksi Temmuz’da da düşüş gösterdi. Endeks  son 7 aydır zayıf seyrediyor.

•    Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerde ROT dahil toplam 5,5 milyar TL borçlandı. Böylece Hazine 9,6 milyar TL’si piyasaya, 2,2 milyar TL’si kamuya olmak üzere toplam 11,8 milyar TL iç borç ödemesi öncesinde son iki günde düzenlediği ihalelerle toplam 10,2 milyar TL borçlanmış oldu.

•    Çin’de 2. çeyrek büyümesi yıllık %7,5 ile  beklentilerin (%7,4) üzerinde geldi. Bunda hükümetin almış olduğu teşvik önlemlerinin etkili olduğu değerlendiriliyor. Sanayi üretimi verisi de Haziran’da yıllık bazda %9,2 yükselişle Aralık’tan bu yana en güçlü artışı kaydetti. Sabit yatırımlar yıllık %17,3 büyürken, konut yatırımlarındaki büyüme yavaşlamaya devam etti.

•    Döviz piyasalarında Yellen’ın açıklamaları etkili oluyor. Bu sabah, dolar endeksi DXY, 80,4 ile yaklaşık 1 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, €/$ paritesi 1,3560 ile son 1 ayın en düşük seviyelerinde. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde ise dün dolara karşı kısmi değer kayıpları görülüyor. Dün 2,1157’ye kadar gerileyen $/TL bu sabah 2,1255 seviyelerinde.

•    ABD hisse senedi piyasalarında, Yellen’in dün «biyoteknoloji ve sosyal medya şirketlerinin hisselerinde aşırı değerlenme olduğu»  açıklamaları sonrası Nasdaq endeksi %0,5 geriledi. Buna rağmen, Goldman Sachs ve JP Morgan’ın beklentilerin üzerindeki gelir açıklamaları ve Apple ile IBM’in işbirliği haberleri, Dow Jones’un günü yatay kapatmasını sağladı.

•    Avrupa borsalarında, bankacılık hisseleri öncülüğünde düşüşler gözlendi. Avrupa genelini gösteren EuroStoxx 50 endeksinde kayıplar %1’in üzerinde. Asya borsaları bu sabah dar bantta hareket ediyor. Çin verilerin borsalar üzerinde önemli bir etkisi olmadı. Yurtiçinde ise BIST 100 endeksi yükselişini sürdürerek %0,8 primle 81,245 seviyesinden kapandı.

•    ABD 10 yıllıkları Yellen’ın konuşmasının ardından yatay seyrini korudu. Yurtiçi tahvil getirilerinde ise ihaleler sonrasında aşağı yönlü sınırlı hareketlerin devam ettiği görüldü. Gösterge ve 10 yıllık tahvil getirisi sırasıyla günü %8,19 ve %8,91 seviyelerinden tamamladı. (Akbank)

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.