Senato’nun ardından Temsilciler Meclisi de ‘mali uçurum’ anlaşmasını onayladı

Senato’nun ardından Temsilciler Meclisi de ‘mali uçurum’ anlaşmasını onayladı

ABD’de ‘mali uçurum’dan kurtulmayı öngören tasarıyı, Senato’dan sonra Temsilciler Meclisi de onayladı.

Tasarı, meclisten 167’e karşı 257 oyla geçti. Oyların partilere göre dağılımına bakıldığında, Demokratların 172’si ”evet”, 16’sı ”hayır” oyu kullanırken, Cumhuriyetçilerin 85’i tasarıya ”evet” oyu kullandı, 151 Cumhuriyetçi ise tasarıya ”hayır” dedi. Tasarı uyarınca, otomatik harcama kesintilerinin 2 aylığına ertelenmesi, yıllık gelirleri 400 bin dolar ve aşağı olan bireyler ile yıllık geliri 450 bin dolar ve aşağı olan ailelerin önceki başkan George W. Bush dönemi vergi indirimlerinin devam etmesi ve işsizlik maaşları ödemesinin bir yıl daha uzatılması öngörülüyor.
Tasarıya, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in ”evet” demesi dikkati çekti. Geleneksel olarak meclis başkanlarının oy kullanmaması ve Boehner’in vergi kesintileri konusunda ABD Başkanı Barack Obama ile en fazla çekişen kişilerden biri olması nedeniyle, bu kez oy vermesi ve hatta ”evet” demesi önemli görüldü. Seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin ABD Başkan Yardımcısı adayı ve Temsilciler Meclisi Bütçe Komitesi Başkanı olan Paul Ryan da tasarıya ”evet” dedi.
        
SANCILI OYLAM SÜRECİ
        
Ancak, tasarının meclis tarafından onaylanması süreci sancılı geçti. Temsilciler Meclisi’nde hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler Senato’nun geçirdiği tasarıyı inceledi. İki taraftan da, Senato’nun geçirdiği tasarıya yönelik bazı memnuniyetsizlikler dile getirildi.
Senato’nun tasarısının çıkmasına öncülük eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Temsilciler Meclisi Demokratlarıyla bir araya gelerek, tasarıyı oylamaları için ikna etmeye çalıştı. Cumhuriyetçiler de, özellikle tasarıda harcama kesintilerinin bulunmamasını eleştirerek, tasarıya 300 milyar dolarlık harcama kesintisi eklenmesini öneren değişiklik önergesini meclise sunup sunmamayı parti içinde tartıştı.
Ancak, bunun için Cumhuriyetçilerin 217 oya ihtiyacı vardı. Bu konuda tartışmalar uzadıkça, parti içinden bu seçeneğin risklerine dair sesler de arttı. Değişiklik önergesi için partinin gereken oya ulaşıp ulaşmayacağı ve ulaşılsa bile Senato’nun bu değişikliği bugün ele alıp almayacağı konularındaki belirsizlikler nedeniyle, Cumhuriyetçiler, günün sonunda risk almaktan kaçınarak, Senato tasarısını şu anki haliyle oylamaya karar verdi.
Tasarı, ABD Başkanı Barack Obama’nın imzalamasıyla yürürlüğe girecek. Böylece, ülke ”mali uçurum”dan şimdilik kurtulacak ve kriz bir süreliğine atlatılmış olacak. Ancak, Obama yönetimi ve Kongre’nin, önümüzdeki iki ayda harcama kesintileri konusunda daha kapsamlı bir anlaşmaya varması gerekiyor.

Beyaz Saray ve Kongre arasında haftalarca süren tartışmalardan sonra dün ABD Senatosu adım atarak, 8’e karşı 89 evet oyuyla ”mali uçurum”u önleyen tasarıyı onaylamıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.