Türk Hava Yolları ilişkisi sayesinde Lufthansa uzun mesafe uçuş rekabetindeki yerini koruyabilir
Türk Hava Yolları ile yakın ilişkiler, Lufthansa’yı, Asya’ya uzun mesafeli uçuşlardaki rekabete dâhil edebilir.
Avrupa’nın gelir açısından en büyük hava yolu şirketi ile dünyanın en hızlı büyüyen taşıyıcısının birleşmesi, 600 uçaklı bir grup oluşturabilir ki bu da Körfez’in üç büyük taşıyıcısının toplam filosundan daha fazla.
Batı istikametine seferler düşüşte ve bu da doğuya doğru büyümeyi önemli hâle getiriyor. Türk Hava Yollarının İstanbul’daki merkezi, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlıyor ve Avrupa’ya, Körfez havaalanlarına kıyasla daha yakın mesafede.
Lufthansa, henüz stratejik müzakereler için herhangi bir plan olduğunu doğrulamasa da Türk Hava Yolları Başkanı Hamdi Topçu, bu ay NTV’ye, Lufthansa ile birleşmeyle ilgili görüşmelerin aralıkta başlayacağını söyledi.
Cheuvreux’ten analist Peter Oppitzhauser, Reuters’a, “Lufthansa, şu anda stratejik bir ortak aramaya gerçekten mecbur. Seçenekleri tükeniyor. Türk Hava Yolları, şu anda hâlâ en iyi seçeneği ve büyük olasılıkla da sonuncusu.” dedi.
Orta Doğu taşıma şirketleri, ittifaklar oluşturuyor ve düşük ücretle, iyi yiyecek ve uçak içi hizmetiyle yolcuları çekiyor ve Avrupa ile Asya arasındaki seferleri kendi merkezlerine çekmek için yeni rotalara ve yeni uçaklara yatırım yapıyor.
–Haksız Avantajlar–
Lufthansa, Körfez hava yolu şirketlerinin, Avrupa’ya daha fazla yolcu kapasitesi sunarak ve başka taşıma şirketlerinin hisselerini alarak saldırgan bir şekilde büyüdüklerini belirtiyor.
Lufthansa’nın internet sayfasındaki bir açıklamada, “Avrupa’nın diğer bölgelere bağlantısının yalnızca Körfez devletleri aracılığıyla yapılması an meselesi.” denildi.
Lufthansa ve Türk Hava Yolları birlikte daha fazla uçuş sunabilir, daha yeni ve yakıt verimli uçaklara yatırım yapabilir ve rakiplerine ücretlendirme konusunda üstünlük sağlayabilir.
TEB yatırım ortak teşebbüsü BNP’den analist Alper Paksoy, “Büyük olasılıkla yakın gelecekte hisse birleşmesi olmayacaktır ancak (Türk Devleti) bir şeyler düşünmek zorunda çünkü (Türk Hava Yolları) özelleştirilecek.” dedi.
Türkiye’de hükûmet, hava yolu özelleştirmesiyle ilgili kendisine danışmanlık yapması için bir bankacılık konsorsiyumu atadı.
Analistler, iki hava yolu şirketinin başlangıçta ortak teşebbüsler oluşturabileceğini -örneğin ikram sevisi, bilişim teknolojileri ve bakım- ve daha sonraki aşamada da çapraz hissedarlık konusunda anlaşabileceklerini söylediler. Hava yolu şirketi sahipliğine ilişkin AB ve Türk yasaları, tam birleşmeye engel teşkil ediyor.
Lufthansa ve Türk Hava Yolları, hâlihazırda ortak uçuş anlaşmaları yoluyla iş birliği yapıyorlar.
Türk Lokumu
CAPA Analisti David Bentley, Reuters’a yaptığı açıklamada Türk Hava Yolarının Lufthansa’ya yaptığı başvurunun net olduğunu söyledi.
Hava yollarının operasyon maliyetlerinin büyük bir bölümünü oluşturan işçi ücretleri, uçakla seyahatin 75 milyonluk halk açısından giderek daha rahat karşılanabildiği Türkiye’de düşük.
Thomson Reuters’ın verilerine göre THY’nin geliri son beş yıl içerisinde neredeyse ortalama yüzde 24 artarak aynı dönemde yüzde 9,1 büyüyen Lufthansa’yı ve yüzde 2 büyüyen Air France-KLM’yi geride bıraktı. Aynı dönemde faaliyet kâr marjı Lufthansa’nınkinin neredeyse iki katına ulaştı.
MainFirstBank analisti Loic Sabatier, “Türk Hava Yolları Orta Doğu, Güney Asya ve Akdeniz gibi Lufthansa’nın fazla bir varlık gösteremediği bu bölgelerde önde gidiyor. Böylelikle Lufthansa, yeni rotalar için uçak alımına gitmeden sunduğu seçenekleri artırabilecek.” diyor.
Türk Hava Yolları aynı zamanda Avrupa şehirlerine, düşük maliyetli ve böylece daha sık uçuşa olanak tanıyan tek koridorlu jetlerle ulaşabilecek kadar yakın.
Lufthansa ile varılacak bir anlaşma, Türk Hava Yollarına Lufthansa’nın Avrupa’da hitap ettiği refah düzeyi yüksek yolcularına erişim imkânı sağlayacak.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment