Obama ‘Mali Uçurum’ konusunda umutlu

Obama ‘Mali Uçurum’ konusunda umutlu

Bush döneminde 2001 krizini aşmak için getirilen ve bazı vergi kolaylıkları sağlayan Fiscal Cliff (Mali Uçurum) konusunda çözüme yaklaşıldı. Asya ülkelerinde resmi ziyaretlerde bulunan Başkan Barack Obama yaptığı açıklamada  konu ile ilgili umutu olduğunu ifade etti.

Başkan  Obama geçtiğimiz hafta büyük şirketlerin patronları (CEO) başta olmak üzere Senato ve Temsilciler Meclisi’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi liderleri Beyaz Saray’da yaptığı toplantılardan sonra  Mali Uçurum’da  çözüme yakın olduklari sinyali verdi. Obama, başkan seçilir seçilmez ekonominin en önemli maddesi olan Mali Uçurum ile ilgili yaptı toplantılarda Cumhuriyetçilerle birlikte çalışabileceğini ve çözüm planı ile ilgili yeni fikirler açık olduğunu söylemişti. Kongre Sözcüsü John Boehner ise mali uçurum ile ilgili  ortak bir zeminde buluşmak istediklerinin söylemişti. Her iki partinin uzlaşmakta en çok zorlandığı maddeler ise vergi kesintisi ve devlet harcamaları. Demoktratlar bütçe harcamlarının sınırlı azaltıp, vergilerde ise  yıllık 250 bin dolar kazanç sağlayanların daha fazla vergi ödemesini savunurken, Cumhuriyetçiler ise mevcut vergi kesintiler oranın herkes için aynı kalmasını ve bütçe harcamalarının azaltılmasını savunuyor. Obama ise orta sınıf için vergi oranın mevcut haliyle kalacağı ve zengin Amerikalıların daha fazla vergi vermesi gerektiği konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.  

PEKİ MALİ UÇURUM ZAMANINDA ÇÖZÜME KAVUŞMAZSA NE OLACAK?

Kongre 1 Ocak’tan önce harekete geçmediği takdirde, tüm gelir grupları için vergiler yükselecek ve başta savunma harcamaları olmak üzere otomatik bütçe kesintileri yapılacak. Yani bu kesintiler ekonomiye yaklaşık 800 milyar dolara mal olacak. Ekonomistler bu durumun Amerikan ekonomisinin yüzde bir küçülmesine neden olarak büyük zararlara yol açacağını  dile getiriyor. Bazı ekonomistler ise, Mali Uçurum’un çözüme kavuşturulmamasının Amerika’nın kısa vadeli zor ama gelecek açısından çok daha faydalı olacağını ön görüyor.

Yıl sonuna kadar herhangi bir çözüm bulunmazsa, önümüzdeki yıl doldurulacak olan vergi beyannameleri içinde karışık bir dönem olacak. Vergi iadesi başvuruları yapacak milyonlarca vatandaş ise tam bir kaos yaşacak. Devlet Gelirler Dairesi (IRS) Genel Müdürü Steven Miller 2012 vergi iadelerinde yaşanabilecek olumsuzluları içeren bilgilendirici mektubu geçtiğimiz hafta Kongre’ye gönderdi. Miller, şayet Mali Uçurum konusunda bir gelişme olmayacaksa sistemlerinde gerekli olan değişiklikleri yapmak zorunda kalacaklarını söyledi. 60 milyondan fazla insanın sistemdeki bilgilerinin değişmesinin uzun bir zaman alacağınıda belirten Miller, sözkonusu değişikliğin mart ayına kadar sürebileceğini söyledi. Miller “Şayet Kongre Mali uçurum ile ilgili kanunu 31 Aralıka kadar geçirirse sadece 5 milyon kişi gelecek yıl vergi bildirimi yaparken sorun yaşayacak.”dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.