Türkiye’nin genç fikirleri ve güçlü kadınları New York’ta tanıtıldı

Türkiye’nin genç fikirleri ve güçlü kadınları New York’ta tanıtıldı

Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER ve Intel Türkiye işbirliğiyle hayata geçirilen Genç Fikirler Güçlü Kadınlar projesi, Birleşmiş Milletler’e “iyi uygulama örneği” olarak sunuldu. “Kadınlar ve Kız Çocukları için Binyıl Kalkınma Hedeflerine Ulaşmak: Türkiye’den İyi Uygulama Örneği” temalı yan etkinliğin ardından Türkevi’nde Türk Amerikan toplumu bir panelle biraraya geldi.

 

BM’ye sunulan “Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” projesinin anlatıldığı panelde, KAGİDER Başkanı Gülden Türktan ve INTEL Yeni Teknolojiler Dünya Başkan Yardımcısı Aysegül İldeniz ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aşkın Asan projenin farklı boyutlarını değerlendirdi.  

 

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER Başkanı,  Gülden Türktan, özel sektör STK ve devlet birlikte çalışınca çok daha fazla iş yapılabiliyor. Sonucta paylaşımımız halk paydasları, birlikte olunca başarılı projeler çıkarabiliyoruz.” diye konuştu. Bu proje için 18-20 yaş arası kadın- erkek gençlerin fikirlerinin alındığını vurgulayan Türktan, “kadın ekonomiye katılınca istihtam ve gayri safi milli hasıla da  artıyor. Türkiye’deki genç kadın ve işgücü, elimizdeki en büyük potansiyelimiz. Bu potansiyeli doğru kullanmak zorundayız. Şu anki genç işsizlik oranımız yüksek, kadın istihdamımız ise düşük. AB sürecinde ekonomik avantajımızı ve genç nüfus gücümüzü korumak için gençlere ve kadınlara yatırım yapmak zorundayız” dedi.

 

Intel Yeni Teknolojiler Bölümü Dünya Başkan Yardımcısı Ayşegül İldeniz ise konuşmasında, teknoloji kullanılan toplumların daha hızlı geliştiğine dikkat çekerken Türkiye’de  gençlerin teknoloji kullanımında çok etken olduklarını ve  küçük ve orta ölçekli şirket kurup hayata geçirmekte sıkıntı çekmediklerini vurguladı.

 

“Dünyada 7 milyar insan ve 7 milyar farklı yaşam tarzı mevcut. Biz de bunu gençlerimiz için kullanmayı hedefliyoruz. Dünya çapında 600 milyon kadın hiç internet kullanamazken Türkiye’de de kadınlar 1/3 oranında daha az internet kullanıyor.” diyen Ildeniz kadınların teknolojinin açtığı kapılar sayesinde artan bir hızla dünya ekonomisinde daha etken olabileceğine dikkat çekti.

 

Bu arada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, hükümet olarak kadın konusunda da STK’lar başta olmak üzere özel sektör, medya ve akademik dünyadan oluşan paydaşlarla işbirliğine ve eşgüdümlü çalışmaya büyük önem verdiklerini, Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi’nin de bu kapsamdaki önemli örnekler arasında yer aldığını ifade etti.

 

BM’in 8 maddeli 1000 yıllık kalkınma hedeflerinin 3’ncüsünün kadın erkek fırsat eşitliğinin sağlanması olduğunu belirttiği konuşmasında 18-30 yaş odak grubu insanın tek başına tüm dünyayı değistirebileceğini düşündüğü bir yaş dönemi olması açısından önemini vurgulayan Aşan,”Bakanlık olarak kadın istihtamının önündeki engelleri  kaldırmak için model oluşturmaya çalışıyoruz. “Adım adım Anadolu” projesi ile farkındalık oluşturma konusunda çalıştık. Kadınlarımızın olanaklarını bilmemeleri problemdi ancak yaygın şekilde düzenlenen eğitimlerle bu sıkıntıyı aşmaya çalışıyoruz” dedi. Bilgiyi yayma konusunda sıkıntı çektiklerini söyleyen Aşan’ın “bu zorluğu internetin yaygın kullanımı ile aşmaya çalışıyoruz” demesi üzerine salonda bulunan bir genç kız bakana Youtube ve facebook’un kapatılması hakkında ne düşündüğünü sordu. Bakan Aşkın bunun sadece bir dedikodu olduğunu, Türkiye’de internetin kapatılması gibi bir durumun asla söz konusu olamayacağını söylemesi salonda tepki ile karşılandı.

Soru cevap bölümünde çocuk gelinler ve aile içi şiddete yönelik eleştirisel sorularla karşılan Aşkın, söz konusu problemlerin aşılmasında hükümetin önemli adımlar attığını ancak bu uygulamaların henüz ölçümlenmelere yansımadığını söylemesi de salonda yükselen olumsuz havayı tetikledi.

10 – 21 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenen Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu 58. Oturumu kapsamında düzenlenen “Kadınlar ve Kız Çocukları için Binyıl Kalkınma Hedeflerine Ulaşmak: Türkiye’den İyi Uygulama Örneği” temalı yan etkinlikte; kadın konusunda ulusal mekanizma olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile, temel amacı Türkiye’de kadın girişimciliği ve liderliğini geliştirmek olan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Intel Türkiye işbirliğiyle hayata geçirilen Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi, Türkiye’den iyi uygulama örneği olarak sunulmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.