Tanzanya gri listeden çıktı, Türkiye kaldı
OECD bünyesinde karapara ile mücadele için kurulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Genel Kurulu Paris’te yaptığı toplantıda Türkiye’nin gri listede kalmasına karar verdi. Üye ülkelerin terörizmin finansmanı ve karaparayla mücadele konusundaki eksikliklerinin değerlendirildiği kurulda Türkiye kara listeye girmedi.
Ancak FATF, Türkiye’ye teröre destek veren kişilerin banka hesaplarının dondurulmasına ilişkin yasal düzenlemeyi uygulamaya geçirme çağrısı yaptı. Türkiye son 2 yılda olduğu gibi yüksek riskli ülkelerin yer aldığı koyu gri listede kaldı. Kenya ve Tanzanya ise Paris’teki genel kurulda gri listeden çıkan iki ülke oldu.
FATF’ın Türkiye’yle ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Son dönemde alınan mahkeme kararlarının da gösterdiği gibi Türkiye CFT rejiminde önemli iyileştirmeler yaptı. Türkiye’nin terör finansmanının cezalandırılmasına ilişkin FATF standartlarına büyük ölçüde uyum sağlamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ancak, Türkiye’nin terörist banka hesaplarının tespit edilmesine ve dondurulmasına ilişkin BM Güvenlik Konseyi 1267 ve 1373 maddeli kararlarına ilişkin yasal çerçeveye uyumda bazı endişeler bulunuyor. FATF, Türkiye’nin bu stratejik eksikliklerini gidermesi ve eylem planını uygulama sürecine devam etmesi için teşvik ediyor.”
FATF Kasım 2012’de Türkiye’yi koyu gri listeye almış ve Şubat 2013’e kadar terör örgütlerinin finansmanıyla ilgili talep edilen yasal düzenlemeleri yerine getirmemesi halinde üyelikten ihraç edeceğini açıklamıştı. Türkiye 7 Şubat 2013’te Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’nı FATF’nin toplantısından 14 gün önce Meclis’te kabul ederek kara listeye alınmaktan kurtuldu. FATF, 2013 Genel Kurulu sonrası açıklanan raporda Türkiye’nin kabul ettiği tasarıyı takdirle karşıladıklarını, ancak çok sayıda yasal düzenlemeyle ilgili henüz adım atılmadığına dikkat çekmişti. FATF, bu hafta Paris’te yapılan Genel Kurul toplantısına kadar El Kaide’yle bağlantılı terörizmin finansmanına destek sağlayan kişi ve kuruluşların hesaplarının dondurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi 1267. ve 1373. maddelerinin onaylanmasını talep etmişti. Türkiye, söz konusu maddeleri Kasım 2013’te onayladı ancak henüz yürürlüğe girmedi.
FATF’ın gri listesinde Türkiye, Yemen, Endonezya, Suriye, Etiyopya gibi ülkeler bulunuyor. Kara liste ise İran ve Kuzey Kore gibi ülkeleri kapsıyor. Bu ülkeler hem teröre finansman sağlamakla hem de açıkça karapara aklamakla suçlanıyor. Türkiye, eksikleri olduğu halde bu konuda adım atmayan ülkelerin bulunduğu koyu gri listede Yemen ve Suriye ile birlikte yer alan 3 ülkeden biri. FATF’ın resmi üyesi olup da gri listede yer alan tek ülke. Rusya’nın dönem başkanlığını yaptığı FATF’ın Türkiye dahil 36 üyesi bulunuyor. 1989’da kurulan FATF, uyuşturucu, kaçakçılık, insan ticareti, fuhuş, borsa ve finansal casusluk, organize suçlar, rüşvet gibi kara ve kirli yöntemlere konu paraların aklanmalarını önlemek amacıyla faaliyet gösteriyor.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment