Related Articles
Parkinson hastalarına beyin pili tedavisi
Aşırı titreme ile kendisini belli eden parkinson ve tremor gibi hastalıkların tedavisinde beyin pili uygulamasıyla başarılı sonuçlar alınıyor.
Beyin pili ameliyatının temel olarak bazı özel uyarı kablolarının beynin özel noktalarına yerleştirilmesi esasına dayandığını belirten Fonksiyonel ve Stereotaksik Nöroşirurji Uzmanı Dr. Emre Durdağ, “Göğüs duvarının ön kısmına cilt altına takılan bir pilin, bu kabloları uyarması ile Parkinson hastalığı, titreme gibi hastalıklarda bazı düzelmeler sağlanmaktadır” dedi.
Adana Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği Uzm. Dr. Durdağ, ülkemizde en sık görülen hareket bozukluğu hastalıklarının Parkinson ve tremor (titreme) hastalığı olduğunu kaydetti. Uzm. Dr. Durdağ, “Nöroloji doktorları tarafından tedavi edilen bu hastalık grubunda hastaların büyük kısmı ilaç tedavisinden fayda görür. Ancak bazı hastalar ilaç tedavisinden yeterince fayda görmüyorlar. Bu tip hastalara bir konsey eşliğinde karar verilerek, beyin pili yerleştirilebilmektedir. Genel olarak 5 seneden fazla tanılı, ilaç tedavilerinden yeterince fayda görmeyen, başka önemli bir hastalığı olmayan hastalara nöroloji psikiyatri ve beyin cerrahisince ortak bir toplantıda karar verilerek uygulama yapılabilir” diye konuştu.
Halk arasında ‘spastik’ diye isimlendirilen, doğuştan veya sonradan beynin herhangi bir nedenle oksijensiz kalması sonucunda oluşan serebral palsi rahatsızlığında da cerrahi girişim uygulanabildiğini ifade eden Uzm. Dr. Emre Durdağ şunları söyledi: “Bu hastaların kol-bacaklarında meydana gelen aşırı kasılma kişisel bakımlarını zora sokar. Her ne kadar bu hastalıkları tamamen iyileştirmek çoğu zaman mümkün olmasa da aşırı kasılmayı bazı ameliyatlarla azaltmak veya gidermek mümkün olabilmektedir.”
KARIN ALTINA POMPA YERLEŞTİRİLİYOR
Bu kasılmaları, en sık kullanılan cerrahi yöntem olan ‘baklofen pompası’ yerleştirerek tedavi etmeye çalıştıklarını bildiren Dr. Durdağ, “Beyin üzerinde etkili kas gevşeticilerinden fayda görmeyen hastalar için uyguladığımız bu yöntemde; omurilik kanalı içine damla damla ilaç akıtabilen ince bir hortum yerleştirilir. Hortumun ucu karın cildi altına yerleştirilen bir pompaya bağlanır. Pompa ek bir ameliyat gerektirmeksizin cilt üzerinden iğne ile doldurulabilmektedir. Bu yöntemde, hastanın ameliyat sonrasında göreceği faydayı, cerrahi öncesinde değerlendirebilmek için hastaya belden ilaç verilerek test yapılması gerekmektedir. Bu test sonrasında fayda göreceği düşünülen hastalar; nöroloji, beyin cerrahi, fizik tedavi ortak kararı ile ameliyat edilirler” ifadelerini kullandı.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment