Mutlu musunuz?
Mutlu olmadığınızı gösteren belirtiler:
Esneme: Yetersiz uykunun diğer yanında esnemek ruhsal açıdan çok da iyi olmadığınızı gösteriyor. Tüm gün uyuyabilirsiniz ve halen kendinizi iyice dinlenmiş olarak hissetmezsiniz. Depresyonda olan insanların yaklaşık yüzde 15’i çok fazla uyur. Uzun süre uyuyan insanların ölüm riski de daha yüksek. Yorgunluk depresyon belirtisi olarak biliniyor ve depresyon tedavi edildikten sonra bile inatçı olabiliyor.
Uykusuzluk: Yatağın içinde dönüp duruyorsunuz, sonunda uykuya dalıyorsunuz. Fakat dakikalar sonra ya da siz öyle hissediyorsunuz, alarm çalıyor ve kalkma zamanını haber veriyor. Bu güne başlamanın en iyi yolu değil. Yeterli uyku kalitesine sahip olamama mutsuzluğun başlıca sebeplerinden biri. Uykusuzluk çeken insanların beyni kortizolun (stres hormonu) etkilerine karşı daha hassastır.
Geçici sevinç: 70’li yılların sonunda araştırmacılar insanların mutluluk seviyesini karşılaştırdılar. Araştırmacılar hayat değiştiren her olayın bir süre sonra insanların kendini iyi hissetmesinde önemsiz farklar oluşturduğunu keşfettiler. Araştırmacılar bu durumu insan ruhunun uyum sağlama fonksiyonuna bağlıyor.
Asabiyet: Gün içinde kendinizi çığlık atarken buluyor musunuz, bazen kötü bir günde arkadaşınıza sinirli davranıyor musunuz? Asabiyet yaşamın normal gidişiyle gelebilir. Fakat aşırı asabi olmak ya da bunun tehlikeli seviyelere ulaşması güçlü ya da inatçı bir depresyonun belirtisi olabilir.
Kontrol edilemeyen stres: Çevre ortamı insanların mutluluğu aramasında önemli bir rol oynuyor. Kendini güvende ve rahat hissetme memnuniyet ve hoşnutluk duygusu oluşturuyor. Tam tersi ise aşırı stresli ortam kaygıyı ve güvensizliği destekliyor. Dozunda stres sizi daha etkili çalışmak zorunda bırakırken fazla stres ise uzun süreli mutluluğu olumsuz etkiliyor.
Beslenmede ya da iştahta değişiklik: Kilonuzdaki değişikler vücudunuzun fiziksel olarak ne kadar etkilendiğini gösterirken, mutsuzluğun ve depresyonun etkileri ise kendini iştahla gösteriyor. Aşırı kilolu olmak sizi depresif hale getirirken, depresyonda olmanın da kilo almanıza yol açtığına dair bazı kanıtlar bulunuyor. İşlenmiş gıda ve abur cuburları çok fazla tüketen insanlarda depresif belirtilerin daha yaygın olduğu belirtildi.
Yeni deneyimlerden uzak durma: Bazı davranışlar da mutsuz olduğunuzu gösterir. Sürekli stresliyseniz veya yakın ilişkilerinizin tümünün dengesiz olduğunu düşünüyorsanız problemin yakında olduğunu da görürsünüz. Yeni deneyimlerden utanmak olaylar hakkında negatif hissetmenize neden olabilir.
Sıkıntılı ilişki: Mutsuz insanlar konuları çözmekte veya ani problemleri tahmin etmekte zorlanır. Arkadaş çevresini genişletmek ve yeni insanlarla tanışmaya sıcak bakmazlar.
Çok fazla televizyon izleme: Stresli bir günün ardından akşamları sık sık televizyon izlemeye ihtiyacı mutsuz olduğunuzun başka bir göstergesi. 1972 yılından bu yana Chicago Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar, Amerika’da sosyal ortamı değerlendirmek için Genel Sosyal Araştırması’nı gerçekleştirdiler. Eğitimi, gelir düzeyi, evlilik statüsü ya da yaşı ne olursa olsun mutlu insanların mutsuz katılımcılara göre haftada yüzde 30 daha az televizyon izledikleri belirlendi. Daha mutlu olan katılımcılar ortalama 19 saat televizyon izlerken, mutsuz olan grubun 25 saat televizyon izledikleri belirlendi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment