Related Articles
Mideniz için sahurdan bir saat sonra yatın
İftar sofrasında ağır, yağlı ve yüksek kolesterol içerikli besinlerin tüketilmesi ya da sahurdan hemen sonra yatılması mide şikayetlerinin artmasına sebep oluyor.
Mide rahatsızlığı yaşamamak için sindirim sistemini yormayan besinler ve bol sıvı tüketilmesi önerisinde bulunan uzmanlar, sahurda yemek sonrası hemen yatılmaması tavsiyesinde bulunuyor.
Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Yurci, mide sorunu yaşayanlara Ramazan ayında uyarılarda bulundu. Yurci, “Bu dönemde lifli gıdalarla beslenmek, bol sıvı alımı, yemekleri yavaş yemek ve hazmı kolay besinler seçmek sofraların vazgeçilmez kuralı olmalıdır. İftarda hafif besinler tercih edilmeli, iftar sonrası da ara öğünler yapılmalı ve sahurda ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Özellikle midesinde sorun olanların; sindirimi zor, ağır yemeklerden ve hayvansal gıdalardan uzak durması gerekmektedir” dedi.
SAHURDAN EH AZ 1 SAAT SONRA YATILMALI
Toplumun yüzde 20’sinde reflü hastalığı bulunduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Yurci, bu kişilerin şikayetlerinin Ramazan ayında daha da arttığın dikkat çekti. Yurci, “Oruç tutmak isteyen reflü hastaları sahuru kesinlikle atlamamalı. Ayrıca sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmamalıdırlar. Yemeğin, yatma saatinden en az 1 saat önce bitmiş olması gerekir. Reflü hastaları iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde de aşırı çay, kahve tüketiminden, hamur işi ve ağır tatlılardan kaçınmalı. Eğer pidenin üzerindeki susam fazlaysa ve kişiyi rahatsız ediyorsa pide tüketilmemelidir” diye konuştu.
AZ ŞEKERLİ KOMPOSTOLAR TÜKETİN
Yurci, ağır şerbetli tatlılardan da uzak durulmasını önerdi. Şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar ya da az şekerli kompostoların tüketilmesi gerektiğini belirten Yurci, uyarılarını şöyle sürdürdü: “Mide ağrısına karşı ağrı kesicileri doktora danışmadan kullanmak daha ciddi sorunlara yol açabilir. Çikolata, kahve, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması önemli yarar sağlar. Ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı giysiler giyilmemesi ve gerektiğinde yatak başının yükseltilmesi de reflü şikayetlerine karşı koruyucu önlemlerdir.
Gastrit ve ülser hastaları Ramazan öncesi doktorlarına danışarak gerekli koruyucu önlemleri almalıdır. Ramazan süresince sağlıklı beslenme kurallarına mutlaka uyulmalıdır. Çünkü çok miktarda yemek, hazımsızlığa, karın ağrısına, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu rahatsızlıkları yaşamamak için dengeli beslenmeye, gerekli tüm besin öğelerinden az miktarlarda tüketmeye ve iftar ile sahur arasına yatmadan 2 saat kadar öncesine küçük bir ara öğün sıkıştırmaya dikkat etmek gerekir.”
AĞIR MİDE SORUNLARI OLANLAR DİKKAT
Gastroenteroloji Uzmanı Alper Yurci, hafif mide şikayetleri olanların beslenmelerine dikkat ederek oruç tutabileceğini belirtti. Yurci, “Hastanın, ciddi reflü şikayeti varsa, mide ya da bağırsakların ağır iltihabi bir hastalığı söz konusuysa, aktif ülser hastalığı varsa ya da karaciğerle ilgili önemli bir hastalığı bulunuyorsa, oruç tutmaktan kaçınılmalıdır” dedi.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment