Mantardan korunmak için kişisel hijyene dikkat edin
Özellikle yaz aylarında daha çok görülen mantar hastalığından korunmanın yolu kişisel hijyene dikkat etmekten geçiyor. Uzmanlar, mantar hastalığının oluşmasının ve yayılmasının başlıca nedenlerini; nemli bırakılan deri, kişisel hijyene dikkat edilmemesi ve bazı kronik rahatsızlıklar olarak sıralıyor.
Mantarın en sık ayak parmak aralarında, kasıklarda, tırnaklarda, saçlı deride ve ellerde görüldüğünü söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Serpil Özyılmaz, “Ayak mantarları yetişkin erkeklerde daha yaygın görülür. Ayağın uzun süre ayakkabı içinde kalması, sentetik çoraplara bağlı tahrişler, yıkandıktan sonra özellikle parmak aralarının iyice kurulanmaması ayak mantarlarına sebep oluyor. Terlik, ayakkabı, tarak gibi ürünlerin kişisel kullanımına dikkat edilmemesi, yüzme havuzu, spor salonu, cami, kışla, gibi ortak yaşam alanlarında eşyaların ortak kullanılması; parmak araları, kasık gibi bölgelerin kuru ve temiz tutulmaması durumunda mantar oluşur. Şeker hastalığı, alerjik bünye, kortizonlu ilaç kullanan kişilerde mantar hastalığı oluşum riski daha yüksektir.” diye konuştu.
Tırnakların kısa kesilmesinin mantara yol açabileceğini belirten Dermatoloji Uzmanı Serpil Özyılmaz, “Tırnak mantarı genellikle el ve ayak tırnaklarının kırılması, tırnakların çok kısa kesilmesi, dar ayakkabıların tırnağı sıkıştırması gibi basit bir yaralanma ile başlar. Yaralanan tırnağa mantarların yerleşmesi daha kolay olur. Tırnağın kenarında beyazlaşma, sararma, kalınlaşma şeklinde başlayabilir. El mantarları avuç içi ya da el üst bölgesinde kızarık üzerinde kaşıntı, pullanma ile kendini gösterir. Daha çok çocuklarda görülen baş mantarı ise, kendini saçta ve kafa derisinde kızarıklık, kabuklanma ya da kepeklenme ve saç dökülmesi ile kendini gösterir.” dedi.
Mantar hastalığının tedavisinde öncelikle mantarlara etkili şampuan, sprey ve kremler kullanıldığını söyleyen Özyılmaz, hastalığın çok yaygın olduğu durumlarda ya da sürme ilaçların etkili olmadığı durumlarda mantara etkili tabletler kullanıldığını kaydetti. Özyılmaz, “Banyo sonrası parmak araları, kasık, koltuk altı gibi kıvrımlı bölgeler iyi kurulanmalı. Terletmeyen bol kıyafetler giyilmeli, hava ile temas edebilen ayakkabılar giyilmeli, sentetik ya da yün çoraplar yerine pamuklu çoraplar tercih edilmeli, çoraplar sık değiştirilmeli ve yıkanmalı, havlu, terlik gibi kişisel eşyalar başkaları ile ortak kullanılmamalı, ortaklaşa kullanılan duş, soyunma odalarında çıplak ayakla dolaşılmamalı, tüm giysiler yüksek ısıda yıkanmalı, yıkanamıyorsa her gün uzun süre havalandırılmalı.” tavsiyelerinde bulundu.
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment