Kısalan günlerde 4 saatten fazla aç kalmayın

Kısalan günlerde 4 saatten fazla aç kalmayın

Mevsim değişikliği ve kısalan günler, yorgunluk başta olmak üzere çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Prof. Dr. Cahide Yağmur da bu dönemde beslenmenin önemine dikkat çekiyor, “Günde 3 temel öğün ile 2 ara öğün tüketilmeli. Gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterilmeli” diyor.

Turgut Özal Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi. Prof. Dr. Cahide Yağmur, günlerin kısalmaya başlamasıyla birlikte beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Prof. Yağmur, şunları söyledi: ‘‘Özellikle günlerin kısalmaya başlaması, yazdan kalma alışkanlıkla akşam yemeklerinin geç yenmeye devam edilmesi, gece geç saatlere kayan öğünler mide bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.  Azar azar ve sık aralarla beslenme de bu dönemde oldukça önemlidir. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar, kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceği için yorgunluğu daha da arttırabilir.”

MEVSİM GEÇİŞİNDE SİGARA VE ALKOLE DİKKAT

Mevsim geçişlerinde sigara ve alkol tüketiminden, bu dönemde yaşanabilecek sorunları tetiklediği için uzak durulmasının daha da önem kazandığına işaret eden Prof. Yağmur, “Sigara içenlerin C vitamini gereksinimi artmaktadır. Bu kişilerin C vitamini alımlarında daha dikkatli olmaları gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Bu mevsimde de iyi bir uyku ve sabah kahvaltısının, güne güzel bir başlangıç yapmada etkili olduğunu vurgulayan Prof. Cahide Yağmur,  “Kahvaltı, sağlıklı beslenmenin en temel ilkelerinden biridir. Kahvaltı yapmadan güne başlamak başarısızlık ve yorgunluğun temel nedenidir. Kısaca; öğün atlamadan, dört temel besin grubundan (tahıllar, sebze ve meyveler, et ve süt) her öğün önerilen miktarlarda tüketilmeli, sıvı gereksinimi yeterli miktarda karşılanmalı ve iyi bir uyku düzeni alışkanlığı kazanarak özellikle sabah kahvaltısı yapılmadan güne başlanmamalıdır. Ayrıca balık ve fındık, ceviz, badem gibi kabuklu meyvelere de beslenmemizde yer vermeyi unutmamalıyız. Et grubuna giren balığı, en az haftada bir kez tüketmelisiniz” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.