Related Articles
‘Kanserden korunmanın en iyi yolu sigara içmemek’
2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Aziz Sancar, kendisine Nobel kazandıran ‘DNA onarım mekanizmasının nasıl işlediği’ üzerine araştırmasını anlattı.
Sigara içmemenin önemine vurgu yapan Sancar, sigaranın içindeki kimyasal maddelerle DNA’yı tahrip ettiğini söyledi.
Üzerine çalıştığı DNA onarım mekanizmasının sigara dumanının yaptığı tahribatı tamir ettiğini aktaran Sancar, “Tamir ediyor da; durmadan sigara içerse buna DNA onarım mekanizması yetişemiyor. Dolayısı ile kanser oluşuyor. Benim DNA onarımını artırıp, bunu daha etkin yapacak durumum yok. O bakımdan kanseri önlemek için en iyisi sigara içmemek. Herkes tedavi et diyor ama sigara içmezsen zaten öldürücü kanserin yüzde otuzu kaybolur” ifadelerini kullandı.
Onarım mekanizmalarını çok ayrıntılı incelediklerini dile getiren Sancar, “Onları hedef yapıp kanser hücrelerinde düşürmeye çalışıyoruz. İki konuda milleti inandırabilirsek ‘kardeşim sigara içme, sigara içiyorsan sonra bana gelirsin, kanser olmuşum tedavi et’ dersin, olur ama sigara içmezsen zaten bana ihtiyacın yok. Bir de dediğim gibi buluşumuzun kanser tedavisinde faydası olacak. Fakat normal insanın hayatının uzatılması konusunda, bizim yaptığımız buluşların şu anda bir etkisi olacağını sanmıyorum” diye konuştu.
KANSER İLAÇLARININ ÇOĞU DNA’YI TAHRİP EDİYOR
“DNA onarımı birde kanser tedavisi için önemli. Kanser ilaçlarının çoğu DNA’yı tahrip ediyor” diyen Sancar, sözlerine şöyle devam etti: “Kanser hücresi de yapılan bu tahribi tamir edip ürüyor. Biz kanser ilacını DNA onarımının düşük olduğu zamanı bulup o zaman versek veya DNA onarımını kanser hücrelerinde önlesek kanser ilaçlarının etkisini artırmış oluruz. Normal dokulara zarar vermemiş oluruz. Biliyorsunuz, kanser tedavisinde en büyük sorun saçın dökülmesi, mide bulantısı. Ama biz kanser hücrelerini daha hassas yaparsak DNA onarımını azaltıp o yönden onun etkinliğini artırabiliriz.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment