Related Articles
Duruş bozuklukları, gençlerde kamburluğa neden oluyor
Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Cımbız, duruş bozukluklarının gençlerde kamburluğa neden olduğunu söyledi.
Çoğu insanın bedenlerine gereken önemi göstermediğini ifade eden Cımbız, “Birçok doğruyu bilir, ama yapmayız, yapamayız. Çocuklarımıza ‘Dik dur’ deriz ama kendimiz durmayız, duramayız. Her çözümün başında bilgi, bilinç ve farkındalık gelir. Önce doğru, yanlış belirlenmeli, ayırt edilmeli ve sonra da fark edilmelidir. Ancak ve ancak fark ettiğimiz yanlışı düzeltip beynimize kabul ettirebiliriz.” dedi.
‘DOĞRU DURUŞ ALIŞKANLIĞI, SPORA ZAMAN AYIRMA KAMBURDAN UZAKLAŞTIRIR’
Çocukluk ve ergenlik döneminde bedenin hızlı bir büyüme gösterirken beden imajının da aynı hızla biçim değiştirdiğini vurgulayan Cımbız, “Doğru bilgiler ve hareketler ile bedenin en verimli ve estetik hali ile kullanımı bu çağlarda kolayca edinilebilir. Gençken edinilen doğru duruş alışkanlıkları, spora zaman ayırma gibi olumlu davranışlar kişinin bir ömür boyu dik durmasını, estetik görünmesini ve kamburdan uzak kalmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.
‘HATALI POZİSYONDA KALAN ÇOCUKLARIN İSKELET SİSTEMLERİ DEFORME OLUYOR’
Prof. Dr. Cımbız, şöyle devam etti: “Özellikle okulda uzun saatler boyunca sırada öne doğru eğik oturduklarından veya ağır okul çantalarını tek omuzda taşıdıklarından, uzun süreli bilgisayar ve televizyon karşısında sabit, daha önemlisi hatalı pozisyonda kaldıklarından çocuklarımızın iskelet sistemleri deforme oluyor. İyi bir duruş eğitimi çocukluk yaşından itibaren başlar. Kötü duruş hayatın ileri dönemlerinde karşılaşılabilecek birçok romatizmal hastalığın, organ bozukluklarının ve ruhsal bozuklukların sebebi olabilir. Çocukları,duruş bozukluklarına sebep olabilecek etkenlerden uzak tutmak gerekir. Özellikle ergenlikte çocukları yüzme veya kasları güçlendirici diğer spor dallarına yönlendirmekte fayda var.
SPOR, ÖZELLİKLE YÜZME ÇOK ÖNEMLİ
Sırt üstü yüzme, kamburun çıkmasını engelleyebilir. Tedavi sürecinde korse veya destekleyici aletler yerine egzersizleri öneriyoruz. Çocuğu stresten, stabil pozisyondan çıkarmak için spor özellikle yüzme çok önemli. Bu yaş grubunda kas dokusunu güçlendirmek temel amaç. Bunun için de spor ve düzenli egzersiz çok faydalı. Haftada iki üç gün yüzen çocuklar hem ruhsal hem de bedensel açıdan yaşıtlarından çok daha farklı ayrıcalıklara sahip oluyorlar.”
No Comments
Only registered users can comment.
Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.
Write a comment